Szilárd Leó Fizikaverseny

2018.04.26. 13:11

Rekordszámú résztvevő a fizikaversenyen

Vida Tünde

Marx György kezdeményezésére a Paksi Atomerőmű támogatásával rendezték meg a nukleáris témakört is magába foglaló modern fizika témakörére épülő Szilárd Leó Fizikaversenyt. Az idei már a 21. volt, és az elmúlt öt évet tekintve a legnépszerűbb, 342 diák jelentkezett. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány és a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégium közös tudáspróbájának döntőjében, amit hagyományosan a versenyt útjára indító iskolában rendeztek meg, közel harmincan láttak hozzá az elméleti, számítógépes, illetve kísérleti feladatoknak, két korosztályban.

Az I. kategóriában, azaz 11-12. osztályban holtverseny született az első és a harmadik helyen. Az előbbin Makovsky Mihály (Baár-Madas Református Gimnázium) és Krasznai Anna (Keszthelyi Vajda János Gimnázium) osztozott. A harmadik helyezett lett Boldis Bercel (Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium) és Csire Roland (DRK Dóczy Gimnáziuma, Debrecen). A fiatalabb korosztályban szintén azonos pontszámot ért el a két legjobban szereplő diák, Fajszi Bulcsú (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) valamint Pácsonyi Péter (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium), a harmadik díjat pedig Lipovics Tamás Dániel tudhatja magáénak a budapesti Piarista Gimnáziumból.

A döntőbe jutott összes diák értékes könyvcsomagot, a legjobbak Szilárd Leó érmet, Fizika Szemle egyéves előfizetését kapták. A Magyar Nukleáris Társaság jóvoltából az elsők díjmentesen, a második, három helyezettek kedvezménnyel vehetnek rész a nyári nukleáris táborban. Az MNT WIN csoportja hagyományosan egynapos erőmű-látogatáson látja vendégül a verseny legjobb hölgyversenyzőjét, aki idén Krasznai Anna lett. Csajági Sándor, a verseny főszervezője, a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány elnöke azt mondta, nagyon komoly szerepe van a felkészítő tanároknak a diákok sikerében, hiszen akkor tudnak jól szerepelni, ha az iskolában jó szakkör működik, ha tanáruk jól tudja motiválni őket. E munka elismerésére alapították a Szilárd Leó Tanári Delfin-díjat. Ezt idén Chikán Éva kapta, iskolája, a budapesti Piarista Gimnázium pedig a Marx György Vándordíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában