tolna megyei gyilkosságok xxii.

2018.10.14. 18:00

Rémes gyilkosság a bálteremben

Rémes gyilkosság történt 1904. január 11-én, hétfőn virradóra háromnegyed 5-kor a szekszárdi katolikus legényegylet helyiségében, ahol előadást és utána táncmulatságot tartottak. (A cikket szerkesztve közöljük)

Kvanduk Bence

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

A szekszárdi katolikus legényegylet helyisége a Orvos utcában (a mai Tinódi és Mátyás király utca, a főiskola környéke) levő Simon-féle házban volt. Ott tartották „Ami fenntart minket” című előadását, melynek végeztével táncest volt. A fiatal mesterlegények szépen mulattak, Koch István esztergályos iparossegédet azonban a rendezőknek többször figyelmeztetniük kellett, hogy a bálteremben tilos a dohányzás. Ez a figyelmeztetés a heves embert annyira felbőszítette, hogy bosszút forralt magában. Gyilkos szándékkal telve, elhagyta a tánctermet és hazament, ahol ünnepi ruháját, fehér ingét és cipőjét levetve, trikót vett magára és csizmát húzott, melynek szárába elrejtette a legélesebb vésőt. Ilyen előkészület után, biztosra lehetett venni, hogy előre megfontolta szörnyű tettét. Visszatért ezután a bálterembe. Amikor valaki a táncolók közül véletlenül meglökte, rögtön az illetőre támadt. Vidács József szabólegény békéltető szándékkal elé állt, hogy a verekedést megfékezze. Koch István erre vérben forgó szemekkel kirántotta csizmaszárából a vésőt, és azt nagy erővel Vidács József mellébe vágta. A véső elvágta a szerencsétlen 18 éves fiatal ember főütőerét, melynek következtében pár perc alatt egy jajszó nélkül a báli közönség szeme láttára meghalt.

A gyilkost ekkor kihajították, és kemény dulakodás során elvették tőle a gyilkos vésőt. A vérre szomjazó gyilkos azonban ezzel az egy áldozattal nem érte be, mert ismét hazament, és már két éles vésővel tért vissza. A megvadult legény ekkor keresztül szúrta Simon Miklós vendéglős orrát, Csuka Sándor lakatossegédnek három helyen megszúrta a fejét és egy helyen a karját, majd Fusz Lajos siketnéma bádogossegédet szúrta ágyékon. Darázsy István nyomdászt is keresztül akarta döfni, de ő kellő időben esernyőjével olyat vágott a fejére, hogy ezt már nem tudta kivitelezni. Csak nehezen tudták a kegyetlen gyilkost ismét lefegyverezni. Ezt követően aztán ismét kidobták. A borzalmas eset híre hétfőn reggel hamar elterjedt a városban, és mindenütt megdöbbenve beszéltek a gyilkosságról.

Az esetről értesítették a szerencsétlen áldozat édes anyját, aki előző évben vesztette el férjét. A gyilkos esztergályossegéd, Hirth Jakab szabómester házához menekült, ahol fel akarta akasztani magát, ebben azonban a kiérkező csendőrség megakadályozta. A csendőrség Koch István gyilkost elfogta és kihallgatta. Miután tettét bevallotta, amit különben sem tagadhatott, hétfőn délután már a csendőrség átadta a szekszárdi kir. ügyészségnek, amelynek fogházában várhatta a méltó büntetését. A szerencsétlen áldozat holtteste ott maradt mindaddig a katolikus legényegyletben, míg a bíróság tagjai el nem végezték a helyszíni vizsgálatot, és az orvos meg nem tette a szükséges intézkedéseket. Azután a holttestet elszállították a bánatos anya lakására, ahonnan kedden délután 3 órakor vitték el temetésére óriási részvét mellett. Az egyesület és az elhunyt szaktársai, barátai és barátnői koszorúkat helyeztek az elhunyt koporsójára, melyet fiatal fehérbe öltözött leányok és feketeruhás iparoslegények kísértek örök nyugalomra.

Koch Istvánt 5 és fél évi fegyházra ítélte, melyből 4. hónapot letöltöttnek vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában