túra

2018.09.19. 15:00

Rengeteg érdekességgel, újdonsággal szolgál Ázsia

Ázsia rengeteg felfedeznivalót kínál. A tolnai tanárnő, Dudai Krisztina és párja, Thomas Humer a közelmúltban a Fülöp-szigeteken járt. Sok mindent láttak, a léggyökeres mangrove-fáktól egészen a fehér ruhás gyászmenetekig.

Wessely Gábor

Nagy utazó a tolnai tanárnő, Dudai Krisztina. Közös útjaikat a párja, Thomas Humer szervezi. A kedvencük a rengeteg újdonsággal, érdekességgel szolgáló Ázsia. Jártak már Indiában, Kínában, Japánban, Észak- és Dél-Koreában, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Tádzsikisztánban, Kirgizisztánban, Grúziában, Örményországban és Oroszország szibériai részén is. Nemrég a Fülöp-szigetekről tértek haza. A hétezer sziget közül ötöt kerestek fel. Ezek között volt egykori spanyol, portugál és holland gyarmat is. Negros, Siquijor, Cebu, Bohol és Luzon. Ez utóbbin található a főváros, Manila. Megfordultak néhány állatparkban is. A lepkéktől a kígyókig közel kerülhettek mindenféle egzotikus lényhez.

Viszonylag nagy a távolság a szigetek között, ezért közvetlen kapcsolatban nem álltak a történelmi idők során. Mindenütt más-más szokások alakultak ki. A domborzat és az élővilág is eltérő. Bohol szigetének jellegzetessége például az úgynevezett Csokoládé-hegy, a koboldmaki és a vízben álló, léggyökeres fák alkotta mangroveerdő. A Cebu környéki vizek tengeri óriása az esetenként 10-15 méteresre is megnövő cetcápa. Dudai Krisztina is látott egy ilyet, élete első búvárkodásakor. Ezen a szigeten található a Magellán-kereszt, melyet a hagyomány szerint maga a portugál felfedező állíttatott, amikor, 1521-ben, első európaiként odaérkezett.

A gyarmatosítás kori építészeti emlékek is figyelemre méltók: templomok, erődök, erődtemplomok. (Négy templomuk szerepel a világörökségi listán.)

A gasztronómia össze sem hasonlítható az európaival. Mások az alapanyagok, mások a feldolgozási módok. Közkedvelt az ube édes gyökér, ami tulajdonképpen lila burgonya, és nemcsak főételt, de süteményt, joghurtot, üdítőitalt, cukorkát és fagyit is készítenek belőle.

Ami szembeötlő: a temetkezési szokások sokfélesége. A halottat általában fehér ruhába öltözötten kísérik utolsó útjára. Vidám és hangos a temetési menet, énekelnek, táncolnak és fényképezkednek a koporsóval. Néhol a temetőben is élnek, kis viskókban emberek, máshol vécét építenek a kriptába. S ami talán a legfurcsább: Luzon szigetén kötélen lógatják le a koporsókat a szikla oldalába. Ez a nyughely. A 2000-2500 méteres magasságban a test bomlása igen lassú. Ilyen temetés utoljára 2010-ben történt. Azóta elsősorban turistalátványosság a hely.

Erős a hit a Fülöp-szigeteken, a lakosság túlnyomó többsége katolikus, de, mint köztudott, a másik véglet is jelen van, a prostitúció. Európából sokan mennek ki szextúrára, s jó pár gazdag, idős férfi oda is költözik, hogy utolsó éveit gyönyörök közepette élhesse le. Találkoztak Dudai Krisztináék olyan 76 éves német úrral, akinek 23 éves filipino menyasszonya volt.

A csodálatos Ázsia rengeteg földrajzi, néprajzi, építészeti és gasztronómiai felfedeznivalót kínál. A tanárnő vetítéses előadásra készül. Korábbi úti élményeiről is ilyen módon számolt be a tolnai gimnáziumban, az öregdiák egyesület meghívásának eleget téve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában