helytörténet

2017.11.20. 13:00

Szekszárd ott van immár a honismeret országos térképén

A honismereti szakkör az iskolában és iskolán kívül. Ezt a témakört bontotta ki a IV. Országos Hon- és Népismeret Konferencia, amely a hétvégén zajlott Szekszárdon, a Garay János Gimnázium dísztermében.

Szeri Árpád, fotó: Mártonfai Dénes

A Honismereti Szövetség és a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület három napos rendezvénye a Tolna Megyei Önkormányzat Fővédnökségével valósult meg. Köszöntő beszédében dr. Gesztesi Enikő, az egyesület elnöke a találkozó címére utalva egyebek mellett elmondta: a globalitás világában is meg lehet, sőt, meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a diákok szakkör keretében ismerjék meg szülőhelyüket. Beszéde végeztével Márai Sándor gondolatait idézte: „A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; s életed a haza életének egy pillanata is. Hazád a történelmi méretekben megnagyított és időtlenített személyiség. A haza a végzet, személyesen is.”

– Nehéz időszakot élünk – mutatott rá Fehérvári Tamás, a megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke. – A világ felgyorsult, egyre inkább felgyorsul, és azt vettük észre, hogy elszalad mellettünk a múlt. Nagyon fontos lenne ezeket a negatív irányú folyamatokat megfordítani. Ezért is szükséges múltunk ismerete, hagyományaink megőrzése, a jövőnk érdekében is.

Ács Rezső mindenekelőtt arra biztatta a konferencia különböző helyszínekről érkezett, felnőtt résztvevőit, hogy ne feledjék el megkóstolni a hírneves szekszárdi bort. A megyeszékhely polgármestere örömmel nyugtázta: Szekszárd felkerült a magyar honismeret, helytörténet térképére. Hiszen immár nem először ad helyt ilyen jellegű, országos találkozónak. Kijelentette, hogy a szakszerű pedagógusi munka igenis meghozta eredményét: ez lemérhető abban is, hogy a Város Napi vetélkedőre évről évre több iskolás csapat jelentkezik. Ez pedig azt bizonyítja, hogy fel lehet kelteni az ifjabb korosztályok érdeklődését településük, városuk történelme iránt. Ez a viszony remélhetőleg valamelyest lelassítja a fiatalok elvándorlást is.

Heilmann Józsefné, a gimnázium igazgatója aláhúzta, hogy az intézmény pedagógiai hitvallásában komoly szerepe van a közösséghez tartozásnak. – Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert a mai diákság a kezében tartja az egész világot és azonnal akarja az információt. Ilyen körülmények közepette kell folyamatosan állandó értékeket, köztük állandó helyi értékeket bemutatni. A munkát alapszinten kezdjük, a garays szellemiség kialakításával, benne az iskola történetének ismertetésével. Olyan diákok jártak ide, mint Mészöly Miklós, Lázár Ervin és Baka István.

Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke úgy látta, hogy a honismeret, helytörténet több szempont, például a belső turizmus mentén is felértékelődik. Ha valaki a Balatonhoz megy pihenni, avagy felkeresi valamelyik gyógyfürdőt, wellness-szállót, akkor nagy valószínűséggel kirándul a környékre is. Méghozzá olyan környékre, mely helyi értékeket is képes felmutatni. Erre mind jobban törekszenek a múzeumok, a műemlékek fenntartói.

Az elnök gondolatai után a konferencia keretében dr. Gesztesi Enikő tartott előadást a honismereti szakkör oktatási rendszerben betöltött szerepéről, jelentőségéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában