Vállalkozói Szalon

2018.04.23. 16:30

Szulejmán sírkápolnája nyomában

Szeri Árpád, fotó: Mártonfai Dénes

Szulejmán sírkápolnája nyomában. Ez a címe annak a dokumentumfilmnek, melyet Szekszárdon, a Hotel Merops Mészárosban tekinthetett meg a Magyar Vállalkozói Szalon közönsége.

A film arról a munkáról adott képet, melyet a Zrínyi–Szulejmán Kutatócsoport immár 2013 óta folytat Szigetvár mellett, a turbéki szőlőhegyen. Jelen volt az ásatások két főszereplője, dr. habil. Pap Norbert, a PTE Földrajztudományi Intézetének tanszékvezetője és dr. Kitanics Máté, az MTA Történettudomány Intézetének tudományos munkatársa.

Mint elmondták, négy éve sikerült behatárolni azt a helyet, amelyen a talajradarok Mekkára tájolt épületek alapjait mutatták ki. Később kirajzolódott egy négyzetes alaprajzú, előcsarnokon keresztül megközelíthető, kőlapokkal burkolt építmény.

Ezek az elemek I. Szulejmán isztambuli mauzóleumának díszítéseire hasonlítottak. Minden jel arra mutatott, hogy a török kutatók által is birodalmi, szultáni épületként meghatározott építmény az 1566-ban Szigetvárnál elhunyt török uralkodó síremléke. Jelenleg a kolostor ásatása zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában