Források

2018.02.20. 11:34

Takarékos, átlátható és biztonságos költségvetést fogadtak el Pakson

A város és intézményei takarékos, biztonságos működtetésére, egy sor beruházásra és még több előkészítésére, a civil szervezetek támogatására, rendezvényekre is elegendő forrást biztosít Paks város most elfogadott 2018-as költségvetése.

Vida Tünde

A város önként vállalt feladatai a kiadások hetven százalékát teszi ki, csupán a fennmaradó harminc százalék a kötelezően ellátandó feladat – ismertette Szabó Péter polgármester a 2018-as pénzügyi terv kapcsán a képviselő-testület februári ülésén. A költségvetés egyensúlyban van, főösszege meghaladja a 16 milliárd forintot. A város takarékos, átlátható és biztonságos működtetése, a kötelezően ellátandó feladatok finanszírozása, az önként vállalt feladatokhoz forrás biztosítása, a szociálisan rászorultak támogatása, az elindított beruházások megvalósításához, új beruházások indításhoz szükséges források biztosítása, tudatos városüzemeltetés és fejlesztés, pályázatok figyelése, felkészülés az erőműbővítés kapcsán a városra háruló feladatokra – ezeket az alapelveket és a törvényi előírásokat követték az anyag összeállításakor – mondta Szabó Péter.

A költségvetés mellett elfogadták Paks Közlekedési Intézkedési Tervét azzal együtt, hogy ez lehetőségeket kínál, de kötelezettséget nem ró a városra. Több tervezett beruházással kapcsolatos döntés szerepelt a napirenden, új kiemelt fejlesztési terület jelöltek ki egy elektromos busz garázs, telephely számára. Bana János alpolgármester kifejtette, hogy az IKOP pályázat keretében megvalósuló Protheus projekt keretében épülő telep számára kiemelt fejlesztési területté nyilvánították az M6-os Paks déli lejárótól északra eső terület. Itt egy olyan bázist terveznek megépíteni, ami az elektromobilitást nemcsak Paks vonzáskörzetében, hanem régiós szinten ki tudná szolgálni. Itt egy 400 négyzetméteres garázst, 1000 négyzetméteres parkolót, szervizállomást építenek, létesíteni kell egy akkumulátorfarmot és egy naperőmű parkot. Több területet illetően elfogadta a testület a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatos partnerségi véleményeket. 

Egy Intermédia Kft.-vel 1993-ban kötött szerződésben az önkormányzat hozzájárult ahhoz, hogy buszvárókat telepítsen a cég a város közterületein. A cég jogutódja most tett új és felújított buszvárók létesítésére javaslatot, amit elfogadtak a városvezetők, így hat új utasvárót telepítenek, hatot felújítanak ebből négyet áttelepítenek. A szerződés szerint buszvárók reklámfelületként használható infovitrineiben a város közérdekű információkat tehet közzé.

Kitüntetésekről, oktatási ügyekről is döntöttek

A képviselő-testület februári ülésén hozott határozatával biztosította a szükséges önerőt a testület a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz benyújtott pályázathoz, két óvoda – a Munkácsy utcai és a Vörösmarty utcai – udvarának felújítását tervezik 76 millió forint értékben. Tárgyaltak az iskolai beiskolázási körzetekről egyebek között azért, mert újonnan kijelölt utcákat kell besorolni, valamint az 5. számú gyermekorvosi körzetről, amely rövidesen megüresedik, mert dr. Angyalosi Zsuzsanna nyugdíjba vonul. A helyettesítéshez szükséges döntést meghozta a testület. A grémium zárt ülésen határozott úgy, hogy idén Polgár Zoltán és Enyedi János kapja a Tisztes Polgár címet. Az elismerést március 15-én a városi ünnepségen adják át.

Borító fotónk a Kereszt utcai nappali ellátóban készült

Címkék#Paks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában