Felújítás

2017.07.22. 16:00

Teljesen megújul a teveli önkormányzati konyha

Idén két nagyobb felújításra koncentrálnak a völgységi faluban: áprilisban kezdődött az óvodakonyha, májusban pedig a polgármesteri hivatal felújítása.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Az 1980-ban tatarozott konyhára ráfér a rekonstrukció, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól nyert 36 millió 800 ezer forintból kicserélik a víz- és villanyvezetékeket, korszerűsítik a fűtést, emellett új burkolatot kap az épületbelső. A felújítás ideje alatt a konyhát – amely az iskolát is ellátja – áthelyezték.

Az önkormányzat 2016-ban harmadik alkalommal nyújtott be pályázatot az óvoda és iskola konyhájának felújítására – mondta el Héri Lászlóné polgármester. – A költségeket az óvoda gyereklétszámához szabták, tehát a tenderben nem szerepel támogatási összeg az iskolások ellátására. 36 millió 800 ezer forint támogatási összeget kaphatott a helyhatóság, a leszűkített költségvetés is 46 millió forint felett van. Az önkormányzat a kiírásban előírt önerőt – 5 százalék – a 2017. évi költségvetésének terhére biztosítja. A teljesen megújuló épületben eszközbeszerzés is zajlik majd. 

Új víz-, szennyvíz- és fűtésrendszert kap a konyha. A napenergiát folyadék vagy levegő közeget áramoltató átalakító eszköz (napkollektor) révén közvetlenül hővé alakítjuk. Ebben az esetben a közeg áramoltatása külön energiát igényel. A felmelegített folyadékot meleg víz előállítására használjuk fel – folytatta a polgármester. – Az étkező teljesen akadálymentes lesz, mozgáskorlátozott személyek is minden nehézség nélkül tudják használni az ebédlőt. A konyha nemcsak az óvodásoknak, hanem az iskolásoknak is biztosítja a teljes ellátást. Minden nap 250 főre főznek, hiszen például a závodi tagintézménybe is innen szállítják az ételt, valamint a közétkeztetést igénybe vevő nyugdíjasoknak is biztosítjuk a szolgáltatást.

Ott jártunkkor a félkész állapotban lévő helyiségekben a belső javítási munkálatok zajlottak. Héri Lászlóné hozzátette: kondenzációs gázkazán biztosítja majd a fűtést, a konyhában és az étteremben is padlófűtés készült. Új nyílászárókat építenek be, illetve sok száz négyzetméter csempe és járólap burkolat készítése emeli majd XXI. századi szintre a rekonstruált épületet.

Várhatóan augusztus közepén már visszapakolnak, a szeptemberben kezdődő új tanévben már a gyerekek rendelkezésére áll a konyha és az ebédlő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában