kertészkedés

2018.03.24. 20:00

A homoktövis első paksi termesztője

A nyolcvanéves Till Jánosné tizenhárom éve foglalkozik homoktövis-termesztéssel Pakson. Termékeit kicsiben, a helyi piacon árusítja. Meggyőződése szerint ennek a gyógynövénynek is köszönhető, hogy a tizenhat éve lerobbant férje állapota még mindig kielégítő.

Wessely Gábor

Bérelt földön kezdett tizenhárom évvel ezelőtt homoktövissel foglalkozni Till Jánosné. Ő volt az első Pakson, aki ilyen ültetvényt telepített; azóta már sokan követték. A nyolcvanadik évében járó asszony nem tart a konkurenciától, mert nincsenek nagyratörő álmai. Hetente egyszer megy ki a helyi piacra árusítani a termékeit – gyümölcshúst, velőt, teát, olajat, őrleményt –, megvan a törzsvásárlói köre, s ennyi neki elég. Ápolja a tizenhat éve, jórészt ágyhoz kötött férjét, s meggyőződése, hogy a homoktövis-készítményeknek is köszönhető, hogy az állapota még mindig kielégítő.

– Működött régebben Pakson egy reform klub – mondja –, s ott figyeltem fel a homoktövis csodás tulajdonságaira. Meglepett, hogy milyen kiváló immunerősítő, hogy tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban, meg, hogy a műtét utáni lábadozók és a sugárterápiát kapók legyengült szervezetét milyen szépen feljavítja. Akkor döntöttem úgy, hogy megpróbálom a termesztését. Szeretek a földdel dolgozni, a fizikai erőm is megvan még hozzá, pórleány vagyok tulajdonképpen. Sokan ismernek úgy is, mint virágboltost; harminc évig csináltam azt is kőkeményen, hajnalban járni Pestre áruért. A munka éltet, a pletykálkodás untat.

Ma már saját földön termeszti a homoktövist Till Jánosné. Két hektárral nagyjából elbír, többre nem vágyik. Nem az üzleti haszonszerzés vezérli, hanem az – férje betegségéből adódóan is –, hogy másokon segítsen. Kis kiszerelésben, termelői áron kínálja a portékáit, hogy a kispénzű ember is kipróbálhassa azokat. Akik fanyalognak a gyógybogyó savanykás íze miatt, azoknak mézzel való elegyítést javasol. Meg azt, hogy ennyit bírjanak már ki az egészségmegőrzés vagy -visszanyerés érdekében! Önmagát élő reklámhordozónak tartja. Való igaz, hogy letagadhatna 15-20 évet.

– Nézzen rám! – szólít fel. – Így néz ki egy nyolcvanéves asszony? A titok abban áll, hogy figyeljünk oda magunkra: a mozgásra és a táplálkozásra! Sokan azt mondják: mindegy, hogy mivel telik meg a gyomor. Hát egyáltalán nem mindegy! Még a lélek békéje is a testi állapotunktól függ. S persze a környezetünkben élők viselkedésétől. Nekem szerencsére a saját dolgaim elvégzéséhez kitartást és jókedvet, a mások dolgainak elviseléséhez pedig sok türelmet adott a Jóisten.

Júniustól szeptemberig szüretelhető

Ma már sokféle termék készül a homoktövisből. Néhány forgalmazó automatákat is működtet. A gyümölcs június végétől szeptemberig szüretelhető. De fagyasztva vagy feldolgozva a következő szezonig, sőt annál is tovább megőrzi minőségét.

A különösebb technikai felszereltséget nem igénylő dolgokat – gyümölcshús, őrlemény – maga készíti és csomagolja Till Jánosné. Amihez komolyabb eszközpark kell – velő, olaj kinyerése –, azt bérmunkában végezteti. A szkeptikus első vásárlóknak kóstolót kínál, az érdeklődőknek ingyenes felhasználási tanácsokat ad. Maga is fogyasztja a gyógyhatású termékeket. Azt tapasztalta, hogy a kezdetben idegen, fanyar íz, egy idő után megszokottá válik, sőt, hiányzik, ha nincs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában