TOLNA MEGYEI GYILKOSSÁGOK XVI.

2018.04.22. 20:00

Többszöri baltacsapással ölte meg anyjának ártani akaró feleségét

Folytatjuk Tolna megyei gyilkosságok sorozatunkat, melyben most egy madocsai családi drámát elevenítünk fel, melyben végül egy férj kioltotta hitvese életét.

Kvanduk Bence, illusztráció: Shutterstock

Madocsán rémes rablógyilkosság történt három királyok napján (vízkereszt – 1903. január 6.). Horváth István házába hatoltak be a rablók, ahol összevagdalták, majd több sebből vérezve hagyták az udvarban Horváth Istvánnét, akire már csak holtan találtak. Mellette ott feküdt a halálosan megsebzett Bartók Éva, Horváth István édesanyja is, akinek felvágták a hasát, őt kórházba szállították. A csendőrség azonnal megindította a nyomozást, és Jeney László kir. alügyész is Madocsára utazott.

Horváth István eleinte azt mesélte, hogy bekormozott rablók hatoltak be házába és ezek követték el a gyilkosságot. Ezt azonban senki sem hitte el, így a gyanú magára Horváthra terelődött, aki ártatlannak vallotta magát. Jeney László kir. alügyész utasítására a vizsgálat meglepő eredményre vezetett. Először is bűnjelek után kutatva kimerték Horváthék kútjából a vizet, ahonnan előkerült a gyilkos balta és a nagykés, melyek Horváth tulajdonát képezték. Megtalálták azonkívül a szerencsétlen áldozatnak és a gyilkosnak a véres ruháit a szemétdombban elásva. A bizonyítékok miatt Horváthot a csendőrség letartóztatta, és bekísérte Dunaföldvárra, ahol a vallatás során bevallotta gyilkosságát. Ezt követően már a csendőrök Szekszárdra hozták a kegyetlen hitvesgyilkost, és átadták az ügyészségnek.

Horváth István 45 év körüli jómódú ember volt, akinek gyermekei nem voltak. Felesége miatt nagyon féltékeny volt, és nagy valószínűséggel emiatt végzett vele. Édesanyját már napok óta fejfájás kínozta, így az ágyban feküdt a gyilkosság alatt bekötött fejjel. Csak akkor ébredt fel, amikor összeszurkálták, hogy ki volt nem tudta megmondani. A házban volt még egy árva kisfiú és lányka is, de ők olyan mélyen aludtak a kályha mögött, hogy mit sem vettek észre a gyilkosságból.

A szegzárdi kir. törvényszék mint esküdtbíróság június 8-án tartotta meg a végtárgyalást Horváth István bűnügyében. A tárgyalás délelőtt 9 órakor vette kezdetét, mely egészen esti fél 11-ig tartott.

Horváth azt vallotta, hogy felindulásában oltotta ki felesége életét, amikor az öreg, betegen fekvő édes anyját összeszurkálta. Ezért mért baltával több csapást feleségére, majd a sarlókéssel összeszurkálta, melynek következtében az udvaron elhunyt. A vád pedig nem tudta bebizonyítani, hogy édesanyját is ő szurkálta volna meg.

A tárgyaláson megjelent Bartók Éva is, aki igyekezett menteni bűnbe esett fiát. Azt vallotta, hogy nem a fia bántotta őt.

Az esküdtek a 28 tanú, a szakértő orvosok és a perbeszédek meghallgatása után visszavonultak. Tanácskozás után az esküdtek meghozták a döntésük, mely szerint Horváth István vádlottat erős felindulásból hitvestársán elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek.

A kir. törvényszék elnöke, dr. Selcz József ezt követően hirdette ki a vádlott előtt az ítéletet, aki teljesen meg volt törve és ekkor is, mint a tárgyalás során, sírva fakadt.

A törvényszék 8 évi fegyházzal és 5 évi hivatalvesztéssel sújtotta a vádlottat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában