havazás

2018.02.21. 07:00

Továbbra sem enyhül a tél szorítása, zimankó jön

Nem ette meg a kutya a telet, azaz nem múlik el ez az évszak komolyabb hideg nélkül. Hétfőn este ráadásul igazi havazás kezdődött, amit a gyerekek több, a felnőttek kevesebb lelkesedéssel fogadtak.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

Mindössze két anyagi káros baleset történt kedden délutánig Tolna megyében, tájékoztatott Molnár Ágnes, a megyei főkapitányság sajtóreferense. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről szintén nem számolhatott be komolyabb mentési munkáról, úgy tűnik tehát, hogy a havazásban óvatosabbak voltak az autóvezetők. Mindketten felhívták a figyelmet azonban arra, hogy a következő napokban sem változik az időjárási helyzet, így közlekedni sem lesz könnyebb.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereinek folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan télies útviszonyok lehetnek egyes térségekben, ezért a társaság arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk. A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon.

A katasztrófavédelem közleménye szerint  csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival érdemes útra kelni. Az autóba a szokásosnál több üzemanyagot kell tankolni,és nem szabad elfeledkezni a feltöltött mobil telefonról sem. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet egy plusz kabát az autóban. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre. Aki bajbajutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. Érdemes letölteni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a téli gumik használatát ugyan nem írja elő jogszabály, ilyenkor nyári gumikkal közlekedni kiemelten kockázatos. Csúszós úton mindig lassan kell haladni, kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, vagy a drasztikus gyorsítást, valamint a blokkoló fékezést. Előnyösebb a motorfék használata, és a szakaszos fékezés. Fokozott figyelem szükséges, mert időben kell észlelni azon forgalmi helyzeteket, amelyek miatt lassítani szükséges vagy meg kell állni. A fékút ilyenkor sokkal hosszabb. Az útviszonyoknak megfelelő sebesség nem azonos az adott útszakaszra érvényes megengedett legnagyobb sebességgel.

Nem szívderítő a folytatás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerda estig borult lesz az ég. Több helyen valószínű havazás, főként az Alföldön havas eső, délkeleten eső is. A csapadék mennyisége és intenzitása az éjszaka folyamán fokozatosan gyengül. Időnként megélénkül az északkeleti szél. Hajnalban 0 fok körül, +1 és -2 fok között alakul a hőmérséklet. Csapadék még csütörtökön is lehet. A folytatás sem szívderítő, hiszen a hétvégétől, és különösen a jövő hét első napjaira igazi zimankót jósolnak. Hétfőn és kedden hajnalban mínusz tíz fok körül, napközben mínusz öt fok körül alakul akkor majd a hőmérséklet, ráadásul a mostani kilátások szerint csapadék is várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában