allergia

2018.06.16. 11:30

Tüdőnk egészségére érdemes vigyázni

Javában benne vagyunk már az allergiaszezonban, sokan tüsszögnek, köhögnek. Az igazi „nagyágyú”, mely a legtöbb allergiás mumusa: a parlagfű. Ez a növény júliusban kezd el virágozni, így egyelőre nem okoz gondot.

Az elkövetkező napokban az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék virágporának mennyisége érheti el a magas, vagy akár a nagyon magas szintet. Fokozódik a kőris és a nyárfa pollenszórása, pollenkoncentrációjuk már elérheti a tüneteket okozó szintet. A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások nem árt, ha tudják, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Általában alacsony koncentrációban a mogyoró, a juhar, és a szil virágpora is előfordul a levegőben.

A hazánkban található kétezerféle virágzó növény közül kétszázötven növény pollenje okozhat allergiát. Az allergiás reakciókat kiváltó virágport a szél akár 400–500 kilométerre is elviheti.

Ha az allergiás nem kezelteti magát, előfordulhat, hogy állapota súlyosbodik, igaz, ez a kezelt pácienseknél is előfordulhat. Hogy az allergiából egyenes úton következne az allergiás asztma ugyan nem igaz, de a tapasztalatok szerint a betegek úgy negyven százaléka küzd alsólégúti panaszokkal is. Az allergiások döntő többsége a parlagfű pollenjére érzékeny, mely a legagresszívebb allergén növény, és amely általában júliustól ontja pollenjét. Az érintetteknek érdemes virágzása idejére időzíteni tengerparti nyaralásukat.

Az ország legkülönlegesebb kórusa

Többlépcsős, nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Légzéssel a Lélekért Alapítvány, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. A kampány megkoronázásaként filmvászonra illő kisfilm készült Magyarország legkülönlegesebb kórusáról. A Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Sokan közülük tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak, és nehézséget jelent a kimozdulás.

Egyre több a COPD-s beteg

Míg a TBC-ben szenvedők számát sikerült a WHO által meghatározott arányban leszorítani Magyarországon, egyre több a COPD-s beteg. Kezelésüket minél előbb el kellene kezdeni, ám töredéküket fedezik fel. Általában dohányosoknál fordul elő, és azt prognosztizálják, hogy 2020-ban a harmadik legtöbb halálesetet ez a betegség okozza majd. Az ebben a kórban szenvedők a légutak beszűkülésével, a tüdőfunkció meredek romlásával számolhatnak. Az asztmával szemben jelentős különbség, hogy gyógyszer ezt a korlátozottságot teljességgel megszüntetni nem tudja. Az is szomorú tény, hogy a tüdődaganatos betegek között nőtt a nők aránya. Az alattomosan kifejlődő kór döntően a dohányzás számlájára írható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában