sikertörténet

2019.01.18. 17:30

Vakként kapott munkát a webáruházi asszisztens

Kevesen vannak, akik mernek és tudnak is tenni azért, hogy hátrányos helyzetüket előnyükre fordítsák, biztos anyagi megélhetést szerezzenek, és kiteljesedett, boldog emberré váljanak. Ilyen a 30 éves Bálványossy Zoltán, aki vaknak született.

Brunner Mónika

Tolna megye székhelyének központjában, egy irodaépületben dolgozik Bálványossy Zoltán. Busszal jár dolgozni Szekszárd mellől, munkahelyére minden nap elkíséri vakvezető kutyája, Bosco, a labrador. Amíg Zoltán dolgozik, addig Bosco, az emeleten pihen, ha gazdájának munka közben el kell mennie valahova, vele tart.

– Nem látássérült vagyok, hanem vak, így születtem. Webáruházi asszisztensként dolgozom. A munkámhoz szükség van a számítógépre, így képernyőolvasó szoftvert használok, amely egy videokártya segítségével az írott szöveget beszédre alakítja, hallható formában. Egy néhány perc alatt feltelepíthető, ingyenes programról van szó, általa majdnem ugyanolyan gyorsan tudok dolgozni, mint azok, akiknek erre nincs szükségük – mondta lapunknak Bálványossy Zoltán, akinek munkahelye, a babatermékeket forgalmazó cég volt Magyarországon az első internetes bababolt; tizenhét éve csomagküldéssel foglalkoznak, ma már több mint húsz külső raktárból dolgoznak. Amikor megkapják a rendelést, Zoltán feladata, hogy egy internetes program alapján elkészítse a futárszolgálat címkéjét. Betáplálja a megrendelő adatait, valamint a rendelést az adatbázisba, és elkészíti a matricákat. Zoltán egyik fülében a fülhallgató, a számítógéphez nem egeret, hanem billentyűparancsokat használ. Nem csak a futárszolgálat címkéjét kezeli, de mivel jól beszél angolul, ezért a külföldi ügyfelekkel is tartja a kapcsolatot, reklámtevékenységért is felel, valamint könyvelési feladatai is vannak. Szabadidejében, amikor ideje engedi, konditerembe jár, valamint nagyon szereti a rock és metál zenéket. Szívesen jár koncertekre is, ahová barátaival, testvéreivel megy, ám olyan is előfordult, hogy Bosco kutyájával jelent meg egy-egy eseményen.

– Megbízható kutya, mindenben számíthatok rá. Néha viccesen azt szoktam mondani, hogy még tömeget is tud oszlatni, de valójában is így van – mondta Bálványossy Zoltán.

Megújították

Bálványossy Zoltán közvetítő útján talált rá jelenlegi munkaadójára, Bodó Ágnesre. A megváltozott munkaképességű személyek támogatása alapján Zoltánt csak fél évig tudta volna foglalkoztatni, de végül olyan elégedett volt vele, hogy nemrég hosszabbították meg a munkaszerződését.

– Mint munkáltató, azért szeretek Zolival dolgozni, mert állapota ellenére tele van optimizmussal, ami példa lehet minden ép ember számára: hálát adni azért, ami megadatott, és elfogadni azt, amin nem tudunk változtatni. Jó együtt dolgozni ilyen hangulatban – mondta Bodó Ágnes.

Jól beszél angolul, ezért a külföldi ügyfelekkel is tartja a kapcsolatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában