A levendula, a fokhagyma a levéltetveket is elűzi

2018.08.15. 14:00

Vegyszer nélkül is termelhető zöldség

Rendre kihívást okoz a kiskerttulajdonosoknak a növényvédelem, különösen, ha nem szívesen vegyszereznek. Jó tudni, hogy számtalan növény is sikerrel használható a kártevők ellen.

Mauthner Ilona

Aki kellő odafigyeléssel válogatja össze, hogy mit szeretne ültetni a kertbe, és megfelelően helyezi el őket, az pénzt és idegeskedést spórolhat meg. Az agrárszektor.hu összegyűjtötte azokat a növényeket, amelyek segítségünkre lehetnek a kártevők számának minimalizálásában.

A legtöbben azonnal a vegyszerekhez nyúlnak, ha növényvédelemre van szükség, pedig van ennél egy sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb módszer is. Léteznek úgynevezett kártevőriasztó növények, amelyek segítségével távol lehet tartani a kórokozókat.

A kiskertek egyik legnagyobb ellenségei a csigák. Úgy lehet elkerülni, hogy megdézsmálják a veteményest, hogy édesköményt, fokhagymát, rozmaringot vagy zsályát ültetnünk a kertbe. A hangyák távoltartására kiváló a borsmenta, a fodormenta és a levendula is. A mezei poloska is gyakori vendég, a sarkantyúkával és a retekkel azonban csökkenthető a számuk, míg a krumplibogár a korianderrel, a büdöskével és szintén a sarkantyúkával űzhető el a zöldségekről. Szintén óriási károkat képes okozni a kertekben a vetési bagolylepke, amelynek megjelenési gyakorisága disznóparéjjal kitűnően mérsékelhető.

A levéltetvek távoltartására kitűnő lehet a koriander, a metélőhagyma, az édeskömény, a büdöske, a menta, a fokhagyma, az oregánó, a levendula és a sarkantyúka is. A kapor szintén jó választás, olyan ragadozó rovarokat csalogat ugyanis a kertbe, amelyek elpusztítják levéltetveket. Érdemes a paradicsompalánták közé körömvirágot ültetni, így ugyanis szintén elriaszthatjuk a kártevőt a zöldségek közeléből.

A fokhagymából érdemes akár több helyre is ültetni, mert ezzel több kártevő is távoltartható. Ilyen a barackmoly, a hagymalégy, az egerek, a pockok, illetve a szúnyogok is. A hagymafélék elűzik a répát károsító legyet, míg a répa a hagymalegyet és a molyokat riasztja el. A káposztafélék között ugyanakkor a sarkantyúka is hasznos növény lehet, mivel magához vonzza a káposztalevéllel táplálkozó hernyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában