Alkotótábor

2017.07.22. 14:16

Decsi-Kiss János átadni készül a stafétabotot

Festői környezet, dombok ölelte tó. A tolnai megyeszékhelytől, Szekszárdtól alig több mint tíz kilométerre fekvő Szálkán nyitott alkotótábort egy alkotó ember, Decsi-Kiss János, 25 évvel ezelőtt. S most átadni készül a stafétabotot.

Wessely Gábor

Decsi-Kiss János az üres táborban. Korábban 300 táborozó is megfordult itt nyaranta

Fotó: Wessely Gábor

A 25 éves alkotótábor a tulajdonosváltás idejét éli. S ahogy azt a magyarországi tulajdonosváltásoknál megszokhattuk: csend van. A régi dolgok már nem, az újak még nem működnek. Utoljára tavaly fogadott csoportokat a tábor.

Decsi-Kiss János álma valóra vált. Sokat dolgozott azért – felesége, két gyermeke és mások támogatásával –, hogy Szálkán, az egyik domboldalon, tábort nyithasson. Sokáig tartott, míg kialakult a végleges állapot: három nagy és 12 kis épületben 95 szálláshely, vizesblokkok, szabadtéri színpad. Elsősorban fiatal tehetségeket várt a tulaj, képző- és előadóművészeket, gyakorolni, próbálni, feltöltődni. De érkeztek más csoportok is az évek során, bel- és külföldről, világjárók és hazajárók, hátrányos helyzetűek és fogyatékkal élők. Összesen több mint ötezren. Sok tanárképzős és művészeti iskolás töltötte a festői környezetben a nyári gyakorlatát. Ének-, tánc- és zenekari próbákat tartottak, verseket költöttek, rajzoltak, festettek. A szálkai templomról biztosan készült vagy

60-70 kép.

Decsi-Kiss János az üres táborban. Korábban 300 táborozó is megfordult itt nyaranta Fotós: Wessely Gábor

Egyszer kilenc országból jött 42 fiatal. A barna portugál srác a tejfehér bőrű holland csajnak csapta a szelet, máskor az afroamerikai lányt sárközi viseletbe öltöztették, megint máskor visszatérő vendégek meséltek arról, hogy a magukkal hozott kisgyerek itt fogant, az egyik házikóban.

A paksi atomerőmű által támogatott Kultúra, környezetvédelem, kommunikáció elnevezésű programnak köszönhetően is nyaraltak gyerekcsoportok Szálkán, a TETT (Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás) közreműködésével, a közeli településekről: Bátaszékről, Bátaapátiból, Mőcsényből, Cikóról, Véméndről, Mórágyról és Fekedről.

Az első cikket, 1992-ben, Árki Attila írta a szálkai táborról a megyei lapba, aztán szinte minden tolnai újságíró megfordult ott, tudósítani egy-egy eseményről. Például arról, hogy az erdélyi kisfalvakból érkező gyerekek mennyire rácsodálkoztak az atomerőműre, amikor elvitték őket a látogatóközpontba. Vagy arról, hogy a Chicago és San Francisco utcáihoz szokott vagány srácoknak mennyire riasztó volt a szálkai csend, s csak a szekszárdi McDonald’s-ban ocsúdtak fel, ott érezték magukat otthonosan. Vagy arról, hogy nemzetközi hírű művészek is érkeztek e kis faluba: Bíró Emese a Wiener Staats-oper-beli fellépése után a szálkai tábor udvarán és szabadtéri színpadán gyakorolgatott. 

Decsi-Kiss János maga is alkotó ember. Író, grafikus, de főként textilképeiről, zsákvásznas, köteles kompozícióiról ismert. Számára ideális közegben lubickolhatott több mint két évtizeden át, ám egy súlyos betegség megálljt parancsolt. A tábor eladása mellett döntött. Folyamatban van az adásvétel, a részletekről nem akar beszélni, de azt elmondja: – Bőgtem, amikor tudatosult bennem, hogy nincs tovább.

De van tovább, tábor nélkül is. A kreatív ember mindig, mindenből építkezik. Decsi-Kiss János átvészelt egy komoly műtétet, s most a kilencvenéves szüleit ápolva formálódnak benne a megírandó és képpé transzformálandó gondolatok. Hitgyakorló református, és egy textilkép-kiállítással szeretne megemlékezni a reformáció ötszázéves évfordulójáról.

Díjazták, amikor életben maradt

Sokan kísérik figyelemmel, sokan ismerik és elismerik Decsi-Kiss János alkotói, közösségi, közéleti tevékenységét. Betegsége után erről némi iróniával így nyilatkozott: „Jó pár díjat megkaptam, amikor életben maradtam”.

Fontosabb elismerései: A szocialista kultúráért kitüntetés, A Magyar Kultúra Lovagja cím, A Tolna megyei művészetért plakett, Csányi László emlékplakett, Babits-díj, Tolna megyei Prima Díj, Szálka Díszpolgára cím.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában