Zene

2017.09.02. 18:42

Együtt a repper dumája és a dudás tudása

Wessely Gábor

Nem csak használja, készíti is. Mármint a népi hangszereket, ifj. Tövisháti András. A szálkai 24 éves fiatalember először trombitálni tanult Szily Lajosnál a szekszárdi zeneiskolában. Becsülettel végigjárta a hat esztendőt, de a vége felé már érezte, hogy nem ez lesz az ő útja, hanem a népzene. Úgyhogy a népi hegedű tanszakra is beiratkozott, ahol három évig Mihalovics Zsolt növendéke volt. Fúvós előéletét sem feledve, a népi furulyával is foglalkozni kezdett, olyannyira, hogy készített is ilyeneket, legalább százat. Cseresznyefából, bodzafából. Legtöbbjét a budai várban, a Mesterségek Ünnepén adta el.

Elérkezett a fellépések, a szereplések ideje. A szálkai templomban, hegedűjével közreműködött a miséken, 2011 és 2014 között. Kiállításmegnyitókra is hívták zenélni, főleg miután híre ment, hogy kecskebőr dudán is kitűnően játszik. 

Fiatalemberként természetesen hatottak rá a mai könnyűzenei stílusok, irányzatok is. Mindig az egyediségre törekedve, de a technikai lehetőségeket is felhasználva, próbálgatta ötvözni a régit az újjal, keresgetve az önkifejezés módjait. Öccsével, Hunorral tavaly megalapította a Hun­Progress Production formációt. Hunor az András által készített citerán játszik és reppel. Számaik népzenei alapúak, de nem nélkülözik a rockos, a reppes elemeket sem. Használnak zenei szoftvereket – zongora, szintetizátor, dob –, s arra jön fellépésekkor az élő zene. Legutóbb augusztus 24-én, a szálkai falunapon álltak közönség elé. Elkészült 8-10 számuk, néhány az internetről is letölthető. CD-t nem adnak ki, mert nem látják értelmét. Ma már nem lemezvásárlói korban élünk. Bevételt inkább a HunProgress-szes pólók és más, e márkanévvel ellátott tárgyak eladásából remélnek, s persze a koncertekből. Egy országon belüli turné után a határainkon túli magyarlakta területekre is szeretnének elmenni. S olyan zenét vinni, amely minden korosztály fülének kedves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában