hagyományőrzés

2018.04.29. 18:10

Nyitva álltak a tájházak kapui mindenki előtt

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

A Tájházak napját tartották szombaton országszerte. A Szent György napjához kapcsolódó kapunyitogató rendezvényhez a bogyiszlói tájház második alkalommal csatlakozott. Kaposi Ildikó tájház-vezető elmondta, hogy idén a legkisebbekre is gondoltak, és múltidéző ügyességi játékokkal készültek számukra.

A filagóliában különböző kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket. Lehetett például szőni, ugyanis egy szövőház kialakítását tervezik a faluban, volt gyöngyfűzés, hímzés hagyományos bogyiszlói motívumokkal és kavics festés, ahol szintén a helyi motívumokat lehetett felidézni, de persze a kreativitásnak sem szabtak határt. A könyvtár is kitelepült a rendezvényre, és Bogyiszló gazdag helytörténeti, illetve néprajzos kiadványait lehetett fellapozni. Emellett pedig kvízek várták a gyerekeket a településsel kapcsolatban.

A helyi ízek is szerepet kaptak a rendezvényen. Helybéli termelők borait lehetett megkóstolni, Kató-Fehér Csilla házi sajtot hozott, Miklós János jóvoltából halászlé készült, természetesen kárász paprikával, és nem maradhatott el a hagyományos bogyiszlói tejfölös kalács sem. A nap zárásaként időkapszulát helyeztek el, amelybe mindenki elrejthette a maga üzenetét a jövőnek. Ezek hét év múlva kerülnek ismét felszínre.

Az országos programhoz csatlakozott több más Tolna megyei település is. A bátai halászházban a megújult halászati kiállítást lehetett megtekinteni, Decsen a sárközi népművészet, a hímzés, a gyöngyfűzés, a néptánc kapott hangsúlyt, Szakadáton pedig a Szent György naphoz kapcsolódó hagyományokat idézték fel a Német Nemzetiségi Tájházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában