kapos kórus

2018.06.08. 13:15

Hangversenyekkel emlékeztek Kodályra

Szlovákia magyarlakta területein, a Felvidéken töltött három napot nemrégiben a dombóvári Kapos Kórus Markovics Gábor karnagy vezetésével.

Hanol Erzsébet

A kórust elkísérte Kertész Attila Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnöke is. A látogatás apropója az volt, hogy Kodály Zoltán hetvenöt évvel ezelőtt lett Galánta díszpolgára. A zeneszerző Dombóvárhoz is kötődik, többször járt a városban és a feleségét is ott ismerte meg.

Az énekkar több kulturális programon is részt vett, amelyeken Kodály Zoltán kórusműveiből énekeltek a tagok. Az első napon két fellépésnek tettek eleget. Előbb a Kodály Zoltán-kiállítás megnyitóján énekeltek, majd pedig a Galántai Művelődési Központban rendezett ünnepi hangversenyen emlékeztek a zeneszerzőre galántai, peredi, kecskeméti énekesekkel együtt.

Másnap Kodály-emlékhelyeket kerestek fel a kórustagok Galántán és Nagyszombaton. Itt helyezték el az emlékezés virágait, illetve megszólaltattak egy-egy Kodály-művet.

Este népzenei hangversenyt rendeztek a szervezők Felsőszeliben a helyi, illetve az alsószeli, a diószegi, a királyrévi, a peredi, a kecskeméti és a dombóvári énekesek, valamint citerazenekarok közreműködésével.

A zárónap délelőttjén a zsigárdi református templomban az istentiszteleten adtak elő Kodály Zoltán-műveket a dombóvári énekesek.

A Kapos Kórus a felvidéki úton a Csemadok (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség), a dombóvári önkormányzat, a Bethlen Gábor Alapkezelő, illetve cégek támogatásával vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában