Sose felejtsük el, honnan jövünk!

2018.07.17. 11:30

Máig hatóan formálta őt Bátaszék színes világa

Rangos kitüntetésben részesült Mayer Éva nemzetiségi újságíró: nemrég Justitia Regnorum Fundamentum Díjat vehetett át az alapvető jogok biztosától, dr. Székely Lászlótól. A Barátság című nemzetiségi folyóirat főszerkesztője Tolna megyei gyökerekkel rendelkezik: Szekszárdon született és Bátaszéken töltötte gyermekéveit.

Szeri Árpád

Fotó: Bajtai László

Az immár tizenegyedik alkalommal átadott elismerést az kaphatja, aki az alapvető jogok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok jogai, a nemzetiségi jogok, illetve a környezetvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű tevékenységet végez. A díjjal idén három személyt tüntettek ki.

Ötvenöt éve fáradhatatlanul, kiváló szakértelemmel és empátiával segíti a nemzetiségi kulturális jogok érvényesülését – hangzott el az ünnepségen a díjazott munkásságát méltató laudáció. Mayer Éva a kitüntetést kiemelkedő újságírói, szerkesztői és kultúraszervezési tevékenysége elismeréseként vehette át.

– Váratlanul ért, de természetesen nagyon jólesett – mondta, kiemelve, hogy a díj egyben a hazai nemzetiségi újságírás és audiovizuális média elmúlt évtizedeinek elismerése is, amelynek ő maga számos módon része és aktív alkotója is volt. – Tizenkilenc éves korom óta dolgozom újságíróként, sok mindent láttam, tapasztaltam, és mindenekelőtt érdekes emberekkel, értékes személyiségekkel ismerkedhettem meg, alkalmanként pedig hihetetlen szituációkba csöppentem. Főleg nyomtatott médiumok újságírójaként tevékenykedem, de kipróbálhattam magam a filmkészítés terén is. Mindvégig őszinte érdeklődéssel fordultam a hazánkban élő tizenhárom nemzetiség – különösen pedig a magyarországi németek – ügyei, kultúrája, történelme, néprajza, kortárs művészete és irodalma felé. Köszönöm a munkánk iránti érdeklődést és az elismerést a felterjesztőnek, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet biztoshelyettesnek.

Sose felejtsük el, honnan jövünk!

– ez Mayer Éva mottója, aki ugyan Szekszárdon született, ám Bátaszéken töltötte azon első tizennégy évét, ami máig meghatározó számára.

– Magyarországi német család gyermekeként ezen a településen nőttem fel, itt jártam általános iskolába – mondta el lapunknak Mayer Éva. – Bátaszék akkoriban már több, kultúrájában különböző közösségnek adott otthont, a kitelepített németek helyébe bukovinai székelyek, felvidéki magyarok érkeztek. Ez a sokszínű mikrovilág formált engem máig hatóan. Már gyermekkoromban megtanultam tisztelni mások értékeit, hagyományait, s közben valamennyien megtanultuk egymást is tisztelni. Ebből a környezetből nőttem ki, ebben a szellemben élek és ma is bátaszékinek tartom magam. Jóllehet mostanság már legfeljebb távoli rokonaim élnek a városban. Ugyanakkor Szekszárdon, Kistormáson és Varsádon is laknak rokonaim.

Mayer Éva lánya, Szélpál Éva a fővárosban él, a Barátság folyóirat művészeti szerkesztője. A szekszárdi Bartina csapatának vezetői kétségkívül jól ismerhetik személyét: a Bihari János Táncegyüttesben és a Magyar Táncművészeti Egyetemen megalapozott, kiemelkedő néptánctudásának köszönhetően, ezzel együtt úgy is, mint koreográfus, bejárta a világot. Ágnes nevű gyermeke – azaz Mayer Éva unokája – jelenleg is a Bihariban táncol.

A hazai németség szolgálatában

Mayer Éva a bátaszéki évek után középiskolai tanulmányait a budapesti Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi tagozatán végezte. 1962-től tanulmányokat folytatott Pécsett, a jogi egyetemen. Végül is az élet az írás és a nemzetiségi közössége érdekében végzett közéleti munka területére vezette. A magyarországi németek Neue Zeitung című hetilapjának hasábjain közel 28 éven át tudósított a német nemzetiségről. Az Unser Bildschirm című német nemzetiségi televíziós magazinnak elsősorban hazai német művészekről készített portréfilmeket. 1994-ben Ember Mária író-újságíróval közösen alapította meg a Barátság című folyóiratot. Aktív szerepet vállalt a hazai németek közéletében is. Munkáját 2014-ben az MNOÖ a Magyarországi Németségért Arany Dísztű elnevezésű, legrangosabb kitüntetésével ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában