tubatábor

2018.08.30. 07:00

Felbúgott a huszonkét tuba mély hangja

Szeri Árpád

Fotó: Molnár Gyula

Ha a jövőben is ilyen lendülettel és kiemelkedő szakmaisággal folytatódik a kezdeményezés – márpedig a tervek szerint folytatódik –, akkor joggal mondhatjuk, hogy Paks a hazai tubás közösség oázisa lesz. Az 1. Nemzetközi Rézfúvós Napok keretében ugyanis az atomváros fesztiválnak és tubatábornak adott otthont.

Utóbbinak immár harmadik alkalommal, hiszen tavalyelőtt és tavaly ugyancsak a Duna-parti település fogadta a csillogó hangszereket megszólaltató muzsikusokat.

– Nem túlzás, hogy a paksi tábor mérföldkő a tubások számára, előrelendíti mind az egységet, mind a szakmaiságot – mondta Kovács Zalán László tubaművész. A Zeneakadémia doktorjelöltje, az ELTE doktorandusza főszervezőként járult hozzá a találkozó sikeréhez. – Jövőre ugyancsak Paksra tervezzük a tábort, ami összességében a tizedik, tehát jubileumi lesz. Ebből az alkalomból kimagasló tubaművészeket hívunk meg és minden zenekedvelő számára élményt jelentő programokkal készülünk.

A most záruló táborban huszonkét tubás adott egymásnak találkozót, a létszám az adott közösség arányait tekintve jelentősnek tekinthető. A hazai jelentkezők mellett Németországból és Szerbiából is jöttek vendégek. A tanárok között egyaránt akadt horvátországi, luxemburgi és németországi.

– Tény, hogy nem a tuba van a klasszikus koncertek középpontjában – folytatta Kovács Zalán László. – Az 1. Nemzetközi Rézfúvós Napok fesztivál programja, a hat telt házas fellépés azt szolgálta, hogy a tábor falain kívülre is kivigyük művészetünket. A nyitás megtörtént, a hosszú távú tervek újabb paksi és emellett térségi bemutatkozásokra is reményt adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában