Verseghy Ferenc

2018.08.11. 18:10

Új műhelyben készítheti alkotásait a fazekas

Steinbach Zsolt

Fotó: A szerző felvétele

– Ilyen jó körülmények között még hajdan, a buzsáki éveimben sem dolgozhattam – mondta elégedetten Verseghy Ferenc fazekas, a Népművészet Mestere, akinek mözsi otthonában, az egykori istállóépület ötletes átalakításával hozták létre az új műhelyt.

Az alkotó elmondta azt is, hogy komoly családi támogatással, még áprilisban indították el a munkát, és mostanra már kezdi igazán belakni az új helyiséget, igaz, több dolog még hiányzik, meg aztán az új környezetben meg is kell találni a dolgok végleges helyét. A fazekasmester számára a munkakörülmények a korábbi műhelyben is elégségesek voltak az alkotáshoz, de az új, tágas, világos helyiség ezen a téren is jelentős előrelépést jelent.

A mester azonban elsősorban annak örül, hogy a műhelynek van egy olyan része is, ahol le lehet ültetni néhány embert.

– Így végre méltó körülmények között tudom fogadni a város vendégeit, akik felkeresik a műhelyemet – magyarázta Verseghy Ferenc.

A vendéglátás minőségét javítandó, közvetlenül a műhely mellett elkészült egy különálló, egyszerű kis vizesblokk is, ami a látogatók és persze a házigazdák számára is nagyobb kényelmet biztosít a jövőben.

Az elsősorban habán kerámiáiról híres mözsi fazekas természetesen kihasználja az új műhely biztosította jó körülményeket.

Most főként az újdonságnak számító szögletes edények, illetve bordás tálkák foglalkoztatják, amellett, hogy kiállításra is készül: augusztus 11-én Körmenden, a helyi fesztivál keretében, a városi kiállítóteremben nyílik önálló tárlata. A meghívás apropóját a körmendi Batthyány családnak a habán népcsoporthoz való kapcsolata adta. Verseghy Ferenc munkái egy hónapig lesznek láthatóak a Vas megyei városban.

Idén több tárlatot nem tervez, már csak azért sem, mert a jövő évi jubileumi kiállítására készül: 2019-ben lesz ötven éve, hogy elindult a fazekas pályán.

Ez alkalomból szeretne új, vagy legalább részben új anyaggal jelentkezni. Reméli, hogy meglesz hozzá az ereje, egészsége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában