Igazi élményt jelentett a búcsú

2018.09.10. 18:20

A Szekszárdi Fősővárosi Kör negyedszer tartotta meg a népszerű rendezvényt

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Hagyománnyá vált a Szekszárdi Fősővárosi Kör által szervezett búcsú. Ezt abból is meg lehet állapítani, hogy idén már jó előre sokan kérdezték a majdani rendezvényről Szollár Zoltán elnököt. Az immár negyedik alkalommal tartott búcsú ez alkalommal is a hagyományőrzés jegyében, a hit, szeretet, család, barátság szavakkal meghatározható tartalommal várta a közönséget a múlt vasárnap a megszokott helyszínen, a Kápolna téren.

A jelenlévők elsőként azt nyugtázhatták, hogy három generáció közel egyforma arányban képviseltette magát a tarka sokadalomban. Gyermekek, szülők és nagyszülők egyaránt éltek azzal a lehetőséggel, hogy családi körben, avagy asztaltársaságokat alkotva piknikezzenek. A gyermekeket mindemellett főleg a vurstli, azaz a ringlispíl és a céllövölde vonzotta, a felnőttek megtekintették az idetelepült kézművesek termékeit, majd jóféle felsővárosi borok mellett beszélgettek, illetve kóstolták meg saját főztjeiket.

Ugyanis többen vitték magukkal a bográcsot, ételnek valót, és kisvártatva kellemes pörkölt illat lengte be a környéket. Szollár Zoltán azt is elmondta, hogy a rendezvény immár túlmutat Szekszárd határain, idén például egy nagydorogi csapat is együtt ünnepelt a helybeliekkel. A vendégsereg nagy tapssal honorálta a színpadra lépő táncosok, zenészek, énekesek bemutatkozását és elismeréssel nyugtázta a Remete-forrás mellett a Bárka Művészeti Szalon alkotóinak munkáit.

A szekszárdi János Anna mondhatni gyakorlott búcsújáró, vasárnap délelőtt megjárta Csátalját, ezután tért haza a megyeszékhelyre.

 

– A fősővárosi kör búcsúja gyakorlatilag gyermekkorom hangulatát hozta vissza – adott értékelést a rendezvényről. – Öröm volt nézni, ahogy a több száz ember, fiatalok, középkorúak és idősebbek, ültek az asztaloknál és beszélgettek egymással. Ez a mindent átjáró családias hangulat a régi, falusi búcsúkra emlékeztetett.

Szemmel láthatóan évről évre egyre több az érdeklődő, most már alig lehetett a helyszín közelében parkolóhelyet találni. Ám az esetleges többletgyaloglásért az élmény mindenkit kárpótolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában