festés

2018.09.11. 18:30

Mindegyik amfora egyedi megjelenést kapott

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Elismert művészek vállalták magukra, hogy megfestik a Heimann Családi Birtok nyolc darab 400 literes amforáját. Heimann Zoltán borász elmondta, hogy több ezeréves múltra visszatekintő, az egyiptomi, a görög és a római kultúrából ismert, Georgia (Grúzia) és Örményország területén pedig az ókori idők óta napjainkban is használt módszer, hogy kerámia- edényekben érlelik, tárolják a bort.

A családi birtokon három éve kísérleteznek ezzel. A borász elmondta, hogy más zamata lesz így a bornak, hiszen a kerámia kifelé lélegzik, viszont nem ad hozzá ízt a borhoz, mint a fahordó az érlelés során. Heimann Zoltán hozzátette: a módszer felidézi benne, hogy gyerekkorában a fakádban erjedő kadarkát „lesárazták”, amely szintén különleges bort eredményezett.

A nyolc amforát nyolc művész festette meg, köztük Bukta Imre, ef. Zámbó Isván és drMáriás. A házigazda borász elmondta, hogy a téma az átváltozás volt, de a művészi szabadság nyomán bátran elkalandoztak az alkotók, így mindegyik edény egyedi megjelenést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában