Múzeumpedagógiai évnyitó

2018.09.30. 11:30

Tankönyvön túli többlet a diáknak

Múzeumpedagógiai évnyitóra hívta a Wosinsky Mór Múzeum az iskolák, valamint a társintézmények képviselőit. A rendezvényen az érdeklődők ismét képet kaptak azokról a rendezvényekről, melyek hozzájárulnak az ifjabb korosztály tudásának gyarapításához és neveléséhez is.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

– Mintegy tizenöt esztendeje tartjuk ezt az évnyitót, minden alkalommal az ősz elején – mondta el lapunknak Andrásné Marton Zsuzsanna múzeumpedagógus. – Négy éve már megyei hatókörű múzeumként tevékenykedünk, ez azt jelenti, hogy módszertani központ szerepet is el kell látnunk. Az ebből következő műhelymunkának is része az évnyitón bemutatott kínálat. Fontos megemlíteni, hogy ezt a tevékenységet a Szekszárdi Tankerületi Központtal karöltve végezzük.

A rendezvényekről, köztük kiállításokról, foglalkozásokról, szakkörökről szóló ismertetéseket a múzeum már a nyár végén eljuttatja az érintetteknek. Éppen ezért az évnyitóra az óvodák, általános iskolák, középiskolák és felsőfokú oktatási intézmények munkatársai általában már formálódó tervekkel érkeznek. A végleges döntéshez újabb segítséget nyújt a rendezvények részletes megjelenítése. A múzeum külön programcsomaggal rendelkezik a törzsépület, a vármegyeháza és a Babits Mihály Emlékház–Irodalom Háza vonatkozásában: mindhárom helyszínnek saját múzeumpedagógusa van.

– Évnyitónk csengője több korosztálynak is szól – hangsúlyozta Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója. – A kis óvodásoktól kezdve az általános iskolásokon át a középiskolásokig, sőt, akár az egyetemistákig, egyaránt fogadunk csoportokat. – A Szekszárdon tanulóknak a fenntartónak köszönhetően ingyenesek a múzeumlátogatások, ezt tudva pedig már csak idő és szándék kérdése, hogy a diákok eljussanak hozzánk.

A szekszárdi Baka István Általános Iskola kétségkívül hatékonyan él a felkínált lehetőséggel, ezt bizonyítja a tavaly kapott, Múzeumbarát iskola kitüntetés. – Hosszú ideje dolgozunk együtt a Wosinsky Mór Múzeummal és Andrásné Marton Zsuzsanna múzeumpedagógussal – közölte Horváthné Rikk Magdolna irodalom–történelem szakos tanár. – Osztályaink rendszeres résztvevői a múzeumi óráknak. Rengeteget tanultak például a honismereti szakkörön, a filmvetítéseken, a különböző előadásokon. Jómagam pedagógusként tapasztalom, hogy milyen többletet jelent tanítványaim számára az, hogy időnként túllépünk a tankönyvön és a papíron: helyette ugyanazt a tananyagot a múltról mesélő, korabeli tárgyak, eszközök környezetében sajátítják el.

Átfogó képet kapott a közönség

Az évnyitón Ódor János Gábor múzeumigazgató és Brunn Györgyné, a Szekszárdi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese köszöntötte a közönséget. A múzeum központi épületének 2018/2019. évre vonatkozó kínálatát Andrásné Marton Zsuzsanna múzeumpedagógus ismertette. Kollégája, Szűcs Zsuzsanna a Vármegyeházi Kiállítás programajánlatát részletezte. Rubányi Anita múzeumpedagógus a Babits Mihály Emlékházban és a Irodalom Házában tartandó, rendhagyó irodalomórákat sorolta fel, majd tájékoztatást adtak a Múzeumok Őszi Fesztiválja idei rendezvényeiről. Dömötörné Göttinger Eszter múzeumi koordinátor a múzeumi és könyvtári fejlesztések eredményeit, az EU-s pályázat adta, ingyenes képzési lehetőségeket tárta az érdeklődők elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában