Varga Miklós

2018.09.12. 11:30

Vidéki emberek közt érzi magát igazán jól

A Szent István katolikus gimnázium missziós napján a Szent Istvánt gyakran alakító énekes, Varga Miklós adott koncertet Tolnán. Pályakezdéséről és jövőbeni terveiről is beszélt. (Egykorúak lévén tegeződünk az interjúban.)

Wessely Gábor

– Hamar rátaláltál a hivatásodra?

– Először geodétaként dolgoztam a MÉLYÉPTERV-nél, aztán szülői unszolásra kereskedelmi üzemgazdász diplomát szereztem, de egy percet sem dolgoztam abban a szakmában, mert közben elindult a rockzenei pályafutásom a P. Boxszal – válaszolta Varga Miklós. – Saját zenekaromat, a Varga Miklós Bandet 1984-ben alapítottam, ez 1990-ig működött, utána szólóénekesként folytattam.

– Plusz színházi fellépések, István király, Jézus, Petőfi és más szerepek…

– A zenés színház kapuit az 1983-as István, a király nyitotta meg számomra. Azóta ott is és a rockszínpadon is jelen vagyok.

– Sűrű az életed?

– Nincs okom panaszra. Hatvan fölött, amikor az emberek már sokat járnak az SZTK-ba, én még sokat járok fellépni. Keresett, foglalkoztatott előadó vagyok, ebből tartom el a családomat. Sokan szeretik, amit csinálok, noha soha nem vállaltam fel a celebkedést. Nem vagyok bulvárlapok címlapján, nem foglalkoztat a kereskedelmi média, és nem is hiányzik, mert az nem az én világom.

– A hit a világod?

– Úgy szoktam mondani, hogy olyan magányos hívő vagyok, akinek személyes kapcsolata van a Jóistennel. Hogy csúnyán fejezzem ki magam: nem kellenek hozzá közvetítők.

– A földi világban viszont kellenek közvetítők, társak, például a színházi produkciók összeállításához, propagálásához. Hol játszol mostanában?

– Mindig jönnek felkérések, olykor szabadtéri, olykor kőszínházi előadásokra. Életemben először most egy mesemusicalben vállaltam szerepet, a Rigócsőr királyfiban, melyben a 17 éves lányom, Vivien játsza a királykisasszonyt. Ikergyerekeim vannak, a fiam, Szabolcs is énekel. Mindketten a TV2 Sztárban sztár + 1 kicsi műsor nyertesei voltak. Előfordult már, hogy hárman együtt léptünk fel, de szerintem az a helyes, ha hagyom, hogy a saját útjukat járják. Mint ahogy én is járom az országot, szólistaként, musicalszereplőként vagy a mostani formációmmal, a Varga Miklós és a Banddel.

– A vidéki fellépések fontosak, kellenek neked?

– Csak azok kellenek. Százból mindössze két fellépésem budapesti. Vidéken sokkal természetesebbek, közvetlenebbek az emberek, jobban őrzik az identitásukat, jobban érzem magam velük.

– Új lemez?

– Kettő is készül. Egyik Retzler Péterrel, akivel több évtizedes barátság és szakmai múlt köt össze. S megkeresett egy másik menedzsment is szólóalbum készítése céljából.

– Szabadidő?

– Az nincs sok, de a heti két fociedzést ki nem hagynám semmi pénzért. Már húsz éve oszlopos tagja vagyok a színész labdarúgó-válogatottnak. Ha hétvégén meghívnak bennünket valahova egy meccsre, amikor csak tehetem, megyek.

 

Koncertek, lemezek és szerepek

Varga Miklós 1956-ban született Budapesten. A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán 1980-ban szerzett kereskedelmi üzemgazdász diplomát. Közben elindult énekesi, rockzenészi pályája, s azon az úton haladt tovább, együttesekben játszva, szólóénekesként, illetve zenés színházi produkciók szereplőjeként. Nős, felesége Fejes Erika, két 17 éves ikergyermekük van: Vivien és Szabolcs.

Eddigi szóló albumjai: Otthonról hazafelé (1990), A Rockoperaház fantomja (1991), Csak egy dallam (1994), A hajnal (1995), Van remény?! (1995), Himnusztöredékek (1996), Hazatérés (1999), Csemetekert (2004), Vad volt és szabad (2006).

Fontosabb színházi szerepei pedig a következők: István, a király, Atilla – Isten kardja, A megfeszített, A költő visszatér, Egri csillagok, Jónás könyve, Jézus Krisztus szupersztár, Hamlet, Egy bohém rapszódiája, Az apostol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában