Barátságról versben és zenében

2018.10.20. 14:33

Baka István–Lányi Péter-emlékhangverseny a vármegyeházán

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

„Lányi Péter bólintott, erős, vékony ujjaival lecsapott a billentyűkre.” Az idézet Baka István művéből származik, az író-költő az Én, Thészeusz című novellájában említi a kiemelkedő tudású zongoraművészt. Nem véletlenül, hiszen jól ismerték egymást, mindketten a Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói voltak a hatvanas évek elején-közepén.

Lányi Péter másfél évvel volt idősebb Baka Istvánnál, ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy életre szóló barátságot kössenek. Kettejüket idézte az az emlékhangverseny, mely csütörtökön este várta a közönséget Szekszárdon, a vármegyeháza dísztermében.

Dr. Merő Béla színházi rendező, Baka István és Lányi Péter fiatalkori barátja megnyitója után Balogh Ádám zongoraművész tolmácsolta Liszt Ferenc és Szergej Rahmanyinov műveit. Balog József szegedi előadóművész, a néhai költő-író közeli barátja és tanítványa pedig Baka István verseiből adott ízelítőt. Az emlékhangverseny után az egykoron Lányi Péter vezette Muslinca Férfikar vendégelte meg a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában