diplomaosztó

2019.02.08. 17:30

Magas szintű szakmai tudást kaptak a végzősök (Galériával)

Átvették oklevelüket a PTE KPVK azon hallgatói, akik keresztféléves képzésen fejezték be tanulmányaikat.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Magasba repültek a magiszter sapkák a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE KPVK) mai diplomaátadó ünnepségén.

Huszonegy, turizmus-vendéglátás, szociális munkás, tanító és óvodapedagógus szakon végzett hallgató vette át oklevelét a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (PTE KPVK) mai diplomaátadó ünnepségén.

Az ünnepi műsorban Horváth Kinga Zelk Zoltán: Búcsú című versét szavalta, Stallenberger Mónika és Feik Johanna Weiner Leó egyik legnépszerűbb tételét, a Rókatáncot adta elő zongorán.

Az ógörög bölcsek a boldogság több formáját különböztették meg – mondta köszöntő beszédében prof. dr. Szécsi Gábor dékán. Kötődik az örömhöz, kapcsolódik földi létünkhöz. Van azonban egy teljesen más aspektusa, amely a megszerzett tudáshoz kapcsolódik, amely révén a gondolkodó ember formálja a világot. „Hiszek a lélekben, mely szereti a világot; annyira szereti, hogy újracsinálja” – Babits Mihály sorai után hozzátette, ez a hit táplálja az oktatók és hallgatók létét az egyetemen, a karon. Megjegyezte, a sok tudás elillan, mert ilyen a természete, homállyá válik, eltűnik.

De egyvalami nem illan el, az életforma, amit értelmiségiként felvállalnak. Ez a lét hatalmas felelősséggel jár, sokat vár tőlük a társadalom. A karon negyven éve feladatnak tekintik, hogy kritikus, kreatívan gondolkodó szakembereket neveljenek, akik jobbá teszik a világot. A tudás elkopik, az értelmiségi világ azonban soha – jelentette ki dr. Szécsi Gábor, kiemelve a végzősöknek, hogy a soha meg nem elégedés babitsi elve alapján szemléljék a világot. Búcsúzóul sikeres életpályát kívánt a hallgatóknak, kijelentve, ne felejtsék el a bölcsességet, tudják elkülöníteni egymástól a megvalósítható és megvalósíthatatlan álmokat.

Kiemelkedő tanulmányi eredményéért, kimagasló közösségi munkájáért külön jutalmat vehetett át Kóka Brigitta, Molnár Krisztina, Hamvas Erika, Borbáth Krisztina és Nagy Olivér. Ezt követően a végzett hallgatók átvették az oklevelüket, illetve a záróvizsga igazolásukat, majd a fogadalomtétellel zárult a diplomaátadó ünnepség.

A nők előnye folyamatosan növekszik

Ritka rosszul áll Magyarország a diplomások arányában – írta a hvg.hu. Három ország van csak az EU-ban, ahol kevesebben szereznek diplomát 35 éves korukig, mint nálunk. A 30-34 éves magyarok 32,1 százaléka fejezte be a felsőoktatási tanulmányait – számolt az Eurostat. Ez a negyedik legalacsonyabb adat, ennél rosszabb arányt csak Horvátországban, Olaszországban és Romániában mértek. A legjobban a litvánok, a ciprusiak és az írek állnak, ott közel 60 százalékos az arány. Az EU egészében a 30-34 év közöttiek 39,9 százaléka jutott el az egyetem vagy a főiskola végére. A nők és a férfiak közötti különbség egyre nagyobb: a nőknek a 45, a férfiaknak a 35 százaléka jutott el 35 éves korára diplomáig, és a nők előnye folyamatosan növekszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában