Arany seprűk néptánccsoport

2019.08.31. 16:00

Bretagne félszigetéről érkeztek a francia vendégek

Szeri Árpád

2019.08.28 Decs, Népi táncosok adtak elő Decsen. A LES GENETS D'OR (Arany seprűk) nevű táncegyüttes, lépett színpadra a Bartina Néptánc együttesel. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Már harmincöt esztendővel ezelőtt is szerepeltek a megyében, a Duna-menti Folklór­fesztivál alkalmából. A Les Genêts d’Or, azaz az Arany seprűk elnevezésű, francia néptánccsoportról van szó.

A csapat évtizedek óta jó kapcsolatot ápol a Bartina Néptánc Egyesülettel, a szekszárdiak kétszer is eleget tudtak tenni a franciák meghívásának. Most, a hónap végén, ismét a Tolna megyei közönség csodálhatta meg az Arany seprűk művészetét. A Les Genêts d’Or Szekszárdon, a Béla király téri szabadtéri színpadon, majd Decsen, a Faluházban lépett fel, mindkétszer a Bartinával egy műsorblokkban.

A franciák a Bannalec nevű kisvárosából érkeztek, s ez a területi hovatartozás már önmagában sok mindet elmond. A település ugyanis az ország északnyugati részén, a Bretagne-félszigeten található, közel a tengerhez. Bretagne pedig ma is letéteményese kelta–breton örökségnek, hagyományoknak, s ez a hatás mutatkozik meg az Arany seprűk ősi zenéjében és eredeti táncaiban egyaránt. A muzsika kifejezetten középkorias, akárcsak a színpompás viselet. A tánc megkapó, mert érezni lehet, hogy évszázadok üzenetét küldi.

– Nagyon jól érezték magukat nálunk a francia táncosok, elégedettek voltak a szállással és ellátással egyaránt – mondta Matókné Kapási Julianna, a Bartina művészeti vezetője. – Tetszett nekik Szekszárd és Decs, valamint Budapest is, miután a fővárosba is elkalauzoltuk őket egy kirándulás erejéig. Várhatóan folytatása is lesz mostani találkozásunknak, hiszen francia barátaink meghívták felnőtt csapatunkat saját, jövő évi fesztiváljukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában