premier

2019.09.13. 14:00

Egymásra talál a Rettenetes Ötös

Nemszeretem állatok parádéznak szombaton 11 órai kezdettel Szekszárdon a Deutsche Bühne Ungarn színpadán. Nem kell megijedni, mindössze arról van szó, hogy a Német Színház új bemutatóval várja a közönséget. Alapvetően a legkisebbeket, már öt éves kortól, de a színre vitt darab tanulsága nemcsak a gyermekek számára fontos.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A nemszeretem állatok természetesen csak emberi szempontból számítanak kellemetlennek. A maga világában a Die fürchterlichen Fünf, azaz a Rettenetes Ötös – ez a címe a szerző, Wolf Erlbruch képeskönyvének – idővel nagyon is ráébred például a barátság, a szeretet erejére.

Varangy, Patkány, Pók és Denevér szokatlan lakóközösségben élnek egy híd alatt. Hangulatuk rossz: tele vannak gátlásokkal és kétségekkel kinézetükkel kapcsolatban, elégedetlenek a sorsukkal. Ekkor tűnik fel Hiéna, aki korábban tagja volt zenekaruknak, de elhagyta őket, hogy New York-ban karriert csináljon. Most visszatért, mert barátai annyira hiányoztak neki.

A város lakói rendet szeretnének a híd alatt, és ez azt jelenti, hogy a Rettenetes Ötösnek mennie kell. Hiénának az az ötlete támad, hogy nyissanak egy „Zenés-táncos palacsintásbódét”, és hívjanak meg mindenkit…

A barátságról, bátorságról és a fantázia erejéről szóló, humoros történet német és magyar nyelven játszódik, így válik lehetővé az,hogy az eseményeket, nyelvtudástól függetlenül mindenki megérthesse. A Magyarországi Német Színház ezzel az előadással bekapcsolódik a Szekszárdi Szüreti Fesztivál színes programsorozatába. A szombati premiert egyébként az intézmény különleges akcióval köti össze: a jegyekért csak a kísérők fizetnek, a gyermekek nem!

Állati történetek

Wolf Erlbruch karrierje 1985-ben indult a Der Adler, der nicht fliegen wollte – A sas, aki nem akart repülni – című gyerekkönyv illusztrálásával – olvasható az MTI tavalyelőtti összeállításában, amikor is a német szerző megkapta az Astrid Lindgren-emlékdíjat, a világ legjelentősebb pénzjutalommal járó gyermek- és ifjúsági irodalmi elismerését. Műveit humor és a mélyen a humanista ideálokban gyökerező melegség jellemzi – áll a zsűri indoklásában. A író-illusztrátor gyakran használ történeteiben állatokat, főként medvéket. Különböző technikákat, például kollázst, ceruzát, krétát és vízfestéket is kombinál alkotásaiban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában