Film és megemlékezés

2020.01.19. 18:10

A Maroknyi székely vetítése telt ház előtt zajlott

Szeri Árpád

2020.01.18 Szekszárd, Kindl Gábor Maroknyi Székely című filmjét Szekszárdon is levetítették a Művelődési házban. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

A közelmúltban elhunyt Sebestyén Gyula alakját hangban és képben is megidézte a múlt szombaton a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében tartott, telt házas rendezvény. Az ismert személyiség jelentős támogatója volt annak a nagy érdeklődés övezte dokumentumfilmnek, mely a bukovinai székelyek történetét mutatja be.

Kindl Gábor rendező a megemlékezést követően az elhunyt tiszteletére egy perc néma felállást kért a közönségtől. Azt is elmondta, hogy ez alkalommal a jelenlévők nemcsak az elkészült alkotást, tehát a Maroknyi székely című művet tekinthetik meg; hanem azt a válogatást is, mely a kimaradt anyagokból állt össze. Így a vetítés után egy ízes székely mese, egy Ausztráliában letelepedett bukovinai székely házaspár története, valamint a hadikfalvi – ma már ortodox – templom ereklyeként megmaradt katolikus oltára előtt felcsendült székely himnusz járult hozzá emlékezetes adalékokkal a dokumentumfilm adta élményhez.

A filmet eddig több, mint kétezren látták. Legközelebb január 23-án, Dombóváron kerül a közönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában