Völgységi Múzeum

2020.06.21. 20:00

Eső írta át a nyílt nap programját

Március 17-től június 13-ig kényszerszünetet tartott a bonyhádi Völgységi Múzeum is. Ez meglehetősen hosszú időszak. Éppen ezért volt nagy az öröm, amikor június 14-én kitárhatta kapuját. Szombaton pedig rendhagyó, a családoknak ingyenes nyitva tartással, 10 órától 23 óráig várta az érdeklődőket az intézmény. 

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

A jó szándék maradéktalanul megvolt, de az történt, ami máskor is előfordul: ember tervez, időjárás végez. – Pár nappal korábban még tartós napsütésben volt részünk, szombaton viszont fújt a szél és megjött az eső – mondta Szőts Zoltán igazgató, aki azt sem titkolta, hogy másképpen képzelte el ezt a nyílt napot. Például szabadtéri sátorral, amit azonban az elemek támadása miatt nem lehetett az udvarra telepíteni. Miután senki sem kívánt megázni, a vártnál kevesebb látogató érkezett.

Ezzel együtt a múzeumi kínálaton nem kellett változtatni. A közönség megcsodálhatta Horváth Pál közel négyszáz képeslapját. Mint már arról egy korábbi írásban beszámoltunk, az óbudai gyűjtő számos különlegességgel rendelkezik. Vannak századfordulós kőnyomatai, de akadnak kézzel színezett, francia képeslapjai is. A tárlat egyébként egész nyáron megtekinthető.

Ugyancsak képeslapgyűjtemény tárult az érdeklődők elé az Üdvözlet Bonyhádról! című kötet révén. A Szőts Zoltán szerzőségével és szerkesztésében 2010-ben kiadott, majd 2018-ban második, javított kiadásban megjelent, helyben megvásárolható kiadvány – Hofmeister Lajos gyűjteményére alapozva – háromszáz képeslapon mutatja be a Völgység székhelyét, az 1890-es évektől a második világháború végéig.

A régi képeslapokhoz antik és újabb fényképezőgépek kiállítása is csatlakozik (Fotó: M. K.)

S ha a rossz idő miatt nem is a Múzeumi Kertmoziban, de azért magában az épületben mégiscsak megvalósult az esti filmvetítés. Ennek van előzménye, hiszen ez a kezdeményezés tavaly októberre nyúlik vissza. A közönség már megtekinthette a Leonardo életét bemutató alkotást, a jövő hónapban pedig Salvador Dalí művészetébe enged bepillantást a pazar összeállítás. Ez alkalommal a Raffaello – a festőfejedelem című film a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének és a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának állított emléket.

Miképpen az ajánlóban olvasható, „a legfejlettebb 3D-kamerákkal és a művek többrétegűségét szemléltető, különleges térbeli képalkotási technikák segítségével készült látványos, másfél órás ismeretterjesztő film eddig példa nélküli alapossággal mutatja be a művész életét. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár és Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi-képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója.”

Ebből adódóan a késő estig kitartó, kicsiny, de lelkes múzeumbarát csapatnak maradandó élményben volt része.

Több mint kétszáz éves az épület

A Perczelek börzsönyi birtokostársának, a Nunkovits családnak is volt ingatlana a Piac téren. Klasszicizáló, késő barokk stílusú, emeletes lakóházuk a XVIII. század végén épült. 1904-ben Hónig Albert budapesti vállalkozó vette meg. 1945-ben a Telepítési Hivatal, majd a Völgységi Telepesek Központi Szövetkezete székháza lett. Az 1952. évi államosítás után lakóházként hasznosították, egészen a Völgységi Múzeum 1987-es kialakításáig. Az intézmény ma Bonyhád Város Önkormányzata fenntartásában működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában