Kinyitnak a könyvtárak, de a rendezvényeik még váratnak magukra

Számos könyvtár újraindult a megyében a hónap második felére, ám a biztonsági megkötések és az aktuális szolgáltatások intézményenként eltérhetnek. Fokozatosan áll vissza a régi rend.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

A Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár június 16-a óta fogadja újra olvasóit, közölte az igazgatóhelyettes, Takács Gyula. A felnőttkönyvtár a szokásos teljes nyitva tartás szerint, a Kincskereső Gyermekkönyvtár már nyári, kibővített nyitva tartással üzemel.

A Kínálgató Iskolai és Gyermekkönyvtárban azonban speciális nyitva tartás van érvényben: június 26-áig a hét munkanapjain négy alkalommal délelőtt három-három órában, szerdán pedig déltől négyig áll rendelkezésre. A könyvek, újságok helyben használata és a számítógép-használat már korlátozás nélkül igénybe vehető.

A visszaérkező kötetek nem érhetők el azonnal kölcsönzésre, a visszaérkezésüktől számított harmadik napon kerülnek újra polcra. Előjegyzett kötet esetén a harmadik nap az értesítéstől számítandó. A könyvtárban továbbra is ajánlott a szájmaszk viselése és a minimum másfél méteres védőtávolság betartása. Egyelőre nincs tervben sem könyvtárban tartandó, sem szabadtéri rendezvény, író-olvasó találkozó.

A tamási Könnyü László Városi Könyvtár június 16-án kezdett, tájékoztatott a vezető, Nagy Istvánné. A nyitvatartási időtartam viszont rövidült: kilenctől délig, illetve délután egytől négyig fogadja a látogatókat a könyvtár hétfőtől péntekig. Pillanatnyilag csupán a kölcsönzési szolgáltatás üzemel. Könyvet bezacskózva, névcédulával ellátva lehet visszavinni. A visszaszolgáltatott könyv hetvenkét órára karanténba kerül, és csak utána a polcra. Maszk használata, a kéz fertőtlenítése kötelező. Helyben használat, számítógép-használat, reprográfia (dokumentummásolás) még nem biztosított, miként rendezvények sincsenek.

A Simontornyai Városi Könyvtár június 15-e óta a normál nyári nyitva tartás alapján megy, mondta az igazgató, Vácziné Horváth Anikó. Ez azt jelenti, hogy hétköznapokon van nyitva. A visszahozott könyveket hetvenkét órára itt is karanténba rakják, a többiből kézfertőtlenítés után válogathatnak az érdeklődők. A betérőktől még elvárják maszk viselését; akinek nincs, annak az önkormányzat jóvoltából tudnak adni fertőtlenített darabot. Fénymásolni, nyomtatni és e-mailt átfutni már szabad, hosszabb időt azonban még nem tölthetnek a számítógép előtt látogatóik.

A rendezvényeket elhalasztották, pótlásuk tervben van. A könyvtár egyben Digitális Jólét Program Pont is, tavasszal Internet Fiesta lett volna, Digitális Médiaműveltség Szülőknek című rendezvénnyel. Nyáron játszóházaik szoktak lenni. A könyvtáras rendezvények sorsa attól is függ, hogy a művelődési ház mikor nyit, a Simontornyai Városi Könyvtár helyisége tudniillik kicsi, így fontos, hogy a házzal össze tudjon dolgozni.

A hőgyészi könyvtár június 17-én, szerdán tárta ki kapuját, ismertette vezetője, Márton Emília. Azt is elmondta, hogy másfél hétig csak délelőtt lesznek nyitva, kilenc órától délig. Eljárásrendjük a nemzetközi trendeket, valamint a föléjük tartozó szekszárdi megyei könyvtár elveit igyekszik követni.

A következő másfél hétben úgynevezett teraszkönyvtárat fognak működtetni. Abban a szerencsés helyzetben vannak ugyanis, hogy hátsó bejáratuk fedett teraszról nyílik. Az épületbe belépniük ennek révén nem kell a kölcsönzőknek, akiket a hátsó bejáraton keresztül szolgálnak ki. A bevett könyveket karanténba helyezik, az olvasók ízlésének megfelelően pedig kész könyvcsomagokat bocsátanak ki. Az épületbe beülni, számítógépet használni, mobiltelefon beállítását kérni jelenleg nem engedélyezett. Szakaszosan építik majd vissza a hőgyészi könyvtár szolgáltatásait.

Borítóképünkön: A hőgyészi könyvtárban Márton Emília is várja már az olvasni vágyókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában