kvíz

2020.07.20. 13:00

Mennyire ismeri Babits Mihály verseit?

Legújabb kvízünkben Szekszárd egyik leghíresebb szülöttétől hoztunk idézeteket. Babits Mihály költő, író, irodalomtörténész, műfordító, a 20. század eleji magyar irodalom jelentős alakja, a Nyugat első nemzedékének tagja, Török Sophie férje. Ön felismeri, melyik verséből származik az idézet? Tegye próbára tudását!

TEOL

Fotó: Kiss Albert

1.
„Segíts, Szerelem! ezt az egész verset neked énekelem, mert te vagy a Jóság magva és átoma, szent Szerelem, ki a testi Szépség fáklyáját tartod a lélek elé és úgy vezeted a lelki nagy Szeretet felé!”
2.
„magányosság vitéze, magam ellen vitéz, barangoló borongó, ki bamba bún borong, borzongó bús bolyongó baráttalan bolond. Nekem nem volt barátom...”
3.
„vagy vedd példának a piciny füszálat: miért nő a fü, hogyha majd leszárad? miért szárad le, hogyha újra nő?”
4.
„Barátaim egyenkint elhagytak, akikkel jót tettem, megtagadtak; akiket szerettem, nem szeretnek, akikért ragyogtam, eltemetnek.”
5.
„Méla Halál, te nagy Szüretelő, jöjj, hozd a kést, puttonnyal kösd a hátad, és halkan nyisd a Pince ajtaját!”
6.
„Gyülöllek: távol légy, alacsony tömeg! ne rezzents nyelvet: hadd dalolok soha nem hallott verseket ma, múzsák papja, erős fiatal füleknek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában