alkotótábor

2020.08.05. 14:00

Kultúrát visznek oda, ahol nincs már értelmiség

Körülbelül nyolc-tíz éve kezdődtek a bárkás alkotótáborok Udvariban. Az idén is a falu vendégei voltak a megye képzőművészei, tízen. Az egyhetes ellátást egy-egy festménnyel köszönték meg. Az ilyen esetek bizonyítják, hogy kistelepüléseken, kis pénzből is lehet jól szolgálni a kultúrát.

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

Biszák László és kilenc nő. Mielőtt bárki félreértené az információt: a Bárka szalon nyári alkotótáboráról van szó, melyen tízen vettek részt a múlt héten, Udvariban. Az alkotók egy-egy festményt hagytak ott a teljes ellátásért cserébe. Szeretnek visszajárni, az első meghívást valamikor nyolc-tíz éve kapták.

Példaértékű, ahogy ennek a kis, alig több mint háromszáz lelkes falunak a polgármestere menedzseli a kultúrát. Peszt Attila közel harminc éve településvezető. Élvezi a helyiek bizalmát, az ő bizalmát pedig a festők élvezik.

Az alkotótábor résztvevői, jobbról Peszt Attila polgármester, hátul Biszák László művészeti vezető. Fotó: Wessely Gábor

– Nekünk nincs sportpályánk – mondja –, úgyhogy a művészet felé fordult a figyelem. Helyi alkotók nincsenek, sőt, gyakorlatilag az egész értelmiségi réteg hiányzik a faluból, mert megszűnt az iskola, óvoda, és elköltöztek, akik ott dolgoztak. A bárkások idehozzák a kultúrát évek óta. Hagynak nálunk egy-egy képet, ami gyarapítja a település vagyonát, illetve esetenként ajándékként felhasználható a partnertelepülési látogatásokkor.

Szállást a volt iskola épületében kaptak a festők, ami konyhával, étkezővel is ellátott. Idegenforgalmi hasznosítása, turisták fogadására való alkalmassá tétele folyamatban van. Egy technikatörténeti kiállítás máris látogatható. A paksi atomerőmű annak idején próbafúrásokat végeztetett a térségben, amikor keresték a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezésének lehetőségét. A tároló, mint ismeretes, Bátaapátiban épült meg. Udvariban a talajkutatás követhető nyomon: fényképek, földminták láthatók a tárlaton. Egy másik helyiségben a helyi termények és termékek bemutatását tervezik.

A Bárka művészeti vezetője, Biszák László maximálisan elégedett az ellátással. Nincs semmire gondjuk, teljes mértékben az alkotásra koncentrálhatnak.

– Pörgősebbek szoktak lenni a nyarak – mondja –, de most, a járvány miatt csak ez az egy tábor van. Reméljük, hogy ősztől visszaáll a megszokott ütem, amikor nemcsak alkotni, de kiállítani is tudunk.

A vezető

Gyulán született Biszák László 1959-ben. Később Kecskemétre, majd Szekszárdra költözött. Az egészségügyben dolgozott 25 éven át, és amellett festett. Aztán gerincproblémák miatt leszázalékolták, s azóta csak a művészetnek él. Termékeny alkotó. Több mint száz egyéni kiállítása volt már, és még annál is több csoportos. A 24 éve létrehozott Bárka Művészeti Szalon alapító tagja. A kulturális szervezet művészeti vezetőjeként négy éve tevékenykedik. Munkásságáért megkapta „A Tolna megyei művészetért” plakettet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában