Múzeumok Őszi fesztiválja

2020.10.16. 19:10

Kalandozni lehetett a Vármegyeháza pincéiben

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

„Látogatás a vármegyeházi pincerendszerben” című, tavaly már sikeresnek bizonyult program zajlott le ma délután. A kalandvágyók cellákat és gyűjteményeket láthattak, bort fakasztottak és muzsikát hallgattak a Vármegyeházán.

Szűcs Zsuzsanna múzeumpedagógus elmondta: ez a látogatás csak a pincerendszerről szólt, az azonban hatalmas, nagyon sok minden van benne. Ma azokra a részeire összpontosítottak, amelyeknek voltak, vagy vannak funkciói.

Elsőként a börtöncellákba nézhettek be a látogatók, mégpedig szakemberek, Hecker Henrietta és Muthné Szilvia levéltári munkatárs irányításával. Az ottani lépcsőn lemenvén a híradástechnikai gyűjteményhez jutottak, ahol a tulajdonos, Koszorú Csaba mesélt érdekes, retró gépekről, például régi telefonokról és rádiókról.

 

A túrázók ezt követően kanyarodtak a Baka Múzeumba, amelyben Tálosi Zoltán történész és gyűjtő számolt be érdekességekről. Visszatérve a házba lementek a légópincébe. Itt Szűcs Zsuzsanna múzeumpedagógus adott egy kis tájékoztatást a közönségnek. A légópincét manapság tűzoltói gyakorlatra szokták használni.

Ezután az élménypince következett, és a pince vezetője, Molnár András körbevezette a vendégeket. Záró attrakcióként fölmentek a borkúthoz, mi több meg is nyitották azt. Mindezt zenei aláfestés fűszerezte meg: Matók Ákos játszott szaxofonon, némi gépzene kíséretében. Délután három órától körülbelül háromnegyed hatig tartott a program, melyet a Wosinsky Mór Megyei Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020 sorozat kereteiben rendezett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában