régészeti lelet

2020.10.18. 14:08

Török hódoltság-korabeli érmeket találtak Simontornyán

A török hódoltság kezdetén elrejtett éremleletet találtak Simontornyán, a több mint ezerhatszáz darabos kincs nagy hányada ezüstérme, de vannak köztük Hunyadi Mátyás és Szapolyai János által veretett aranyforint is – közölte a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója, Ódor János Gábor.

MTI/TEOL

Fotó: Beküldött fotó

Szeptemberben a simontornyai lakosok jelentették a Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak, hogy a település belterületén kerámia edénybe rejtett éremleletre bukkantak. A kisméretű füles korsó a mai talajfelszínhez közel, az oldalán feküdt. Az edény a földben töltött évszázadok alatt összeroppant, így a törött edénydarabok eltávolítása után az érmék könnyen hozzáférhetőek voltak.

Az éremleletet a szekszárdi múzeumban, laboratóriumi körülmények között restaurátorok és régészek bontották ki, numizmata szakember részvételével. Mivel sok érmét csak egymáshoz tapadva lehetett kiszedni az edényből, így restaurálás nélkül csupán előzetes darabszámot közölhetünk: a lelet kb. 1625 darab érmét tartalmaz.

Az éremkincs csaknem kizárólag – magyar, osztrák és török – ezüstérmékből áll, többségük Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüstdénárja (valamivel kevesebb, mint 1500 db), de néhány kisebb értékű hazai ezüst obolus, és mintegy 40 osztrák és német területről származó ezüstveret is van benne (passaui és salzburgi batzenek, krajcárok), továbbá 100 török akcsét is tartalmaz. A pénzlelet legértékesebb darabja az az öt aranyforint, amelyeket utoljára helyeztek az edénybe: kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János verete.

Az edényben az érméken kívül mindössze egyetlen további tárgy volt, egy borostyánból készült gyöngy.

A kincset az érméken található legkésőbbi évszám alapján 1542 előtt nem rejthették el. Buda 1541-es elfoglalása és Simontornya 1545. évi eleste között számos olyan hadi esemény történt, amelyek során egykori tulajdonosa – talán egy gazdagabb paraszt vagy kereskedő – biztonságba kényszerült helyezni vagyonát, amelyhez azonban már nem jutott hozzá újra – tájékoztat Ódor János Gábor.

Azt is közölték, hogy az érmék értékének felbecsülése után lesz lehetőség arra, hogy a lelet megtalálói megkaphassák a beszolgáltatói jutalmat. A szekszárdi múzeumba csaknem harminc év után került be újabb régészeti korú éremlelet – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában