Csak a látogatók előtt zárva

2020.11.26. 17:30

A múzeum munkatársai Babits születésnapjára emlékeztek

Szekszárdon a Wosinsky Mór Megyei Múzeum ajtaján állandóan ott a tábla, hogy zárva, viszont kintről látszik, hogy a könyvtárban égnek a lámpák. A járvány miatt itt sem állt meg az élet. Sőt, jeles nap lévén kis zárt körű ünnep is volt, igaz, nem a múzeum központi épületében, hanem Babits szülőházában.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

Ezelőtt 137 évvel, 1883. november 26-án született Babits Mihály, s idén tényleg csak házon belül koszorúztuk meg Babits szülőháza udvarán lévő ülőszobrát, illetve a bejáratnál az emléktábláját – mondta Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója.

A költő szőlőháza immár 1967 óta a megyei múzeum egyik kiállítóhelye, más években egy-egy napot áldozva emlékeztünk Babitsról, s gyakorlat volt, hogy a koszorúzás mellett meghívott előadó idézte fel Babits életútjának egy szakaszát, vagy kapcsolódását más alkotókhoz. Idén ez értelemszerűen elmaradt, de a koszorúzásról nem szerettünk volna lemondani.

A hétköznapokról az igazgató elmondta, azután, hogy a járvány miatt be kellett zárniuk kiállításaikat, először frontszemélyzetüknek, akik a látogatókat fogadták, kellett munkát találni. Olyan elfoglaltságot, amely a múzeum számára is hasznos. Ebben már tavasszal is szereztek tapasztalatot, hiszen akkor is volt egy leállási időszak, több mint két hónapon keresztül tartott és ők, miként akkor is, most is a múzeum nyilvántartó programjába visznek fel leltári adatokat, vagy digitalizálnak fotókat. Emellett a régészeti ásatásokon előkerült leletanyag, csontok tisztításával segítik a restaurátorokat.

Bár a tél már közeleg, néhány napig még folynak Dunaszentgyörgy, illetve Paks határában a régészeti feltárások. Ezeket a hamarosan épülő Duna-hídhoz vezető út nyomvonalán viszonylag későn, csak szeptember végén, október elején tudták elkezdeni. Nyolc régészeti lelőhelyen több mint százezer négyzetmétert kell megkutatniuk ebben az évben, és az eltelt másfél, két hónap során a feltárandó felületnek mintegy kétharmadát sikerült régészetileg átvizsgálni, úgy, hogy a munka majd tavasszal fejeződik be. Az ásatás során az őskortól kezdve a középkorig, különböző időszakokból származó lehetek kerültek felszínre. Feltártak temetőrészleteket is, és ezekben nagyon gyakran előfordultak sírkerámiák. Nagyon érdekes a Dunaszentgyörgytől keletre eső egyik helyen egy szarmatákhoz köthető körárkos temetőrészlet, amelyet feltártak harmincöt sírral. Ez főként azért érdekes, mert a szarmaták alapvetően a Dunának az alföldi oldalán, tehát a római szempontból barbár területeken éltek, az itteni oldalon eddig még csak Bogyiszlón tártak fel ilyeneket, de Bogyiszló csak az 1850-es évek után került át a Dunántúlra. Ezen az ásatáson előkerültek bronzkori, avar kori településnyomok, az utóbbi helyen sok kerámiatöredék. Ezeket kell megtisztítani, majd ragasztani.

A múzeumban egyébként nyolc nagy gyűjteményi ág van, köztük a néprajz, újkor-történet, népművészet. Ezekben is sok a tennivaló, s közben még a Faddon lévő raktárt is át kell költöztetni Szekszárdra, mert annyira megromlott az épület állaga, hogy már nem használható.

Borítóképen: Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója helyezi el a tisztelet koszorúját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában