Lengyel

2021.04.21. 15:30

Egyedülálló múzeum született

TN

EPSON MFP image

Forrás: Beküldött kép

– Az Óvodamúzeum anyagának összegyűjtését a lengyeli óvoda nagy óvónő-elődeinek köszönhetjük, akik már 1888-tól az írott és tárgyi eszközöket megőrizték, egymásnak átadták, folytatva a hagyományokat, a szokásokat is – írta lapunknak Fábián Andrásné nyugalmazott gyémántdiplomás óvónő, alapító.

– Jómagam, felismerve az óvodatörténeti értékeket, csokorba kötöttem a mának, a jövőnek, és az anyag az önkormányzat segítségével 1995-ben a lengyeli tűzoltószertárban kapott kiállítási helyet, később végleges helyet az Apponyi Sándor által épített épületben talált. Az Örökségvédelmi Minisztériumtól 2008-ban nyert múzeumi működési engedélyt.

Az Óvodamúzeum fogadta 12 éven át a Tolna Megyei Nyugdíjas Óvónők szakmai és baráti találkozóját. Szívet-lelket megörvendeztettek ezek a személyes kapcsolatok, amelyek közelebb hozták egymáshoz az óvónőket. Szekszárdon a Brunszvik Teréz-díjas kiváló óvónő, Badics Tiborné és segítői folytatják ma már ezt.

Fábián Andrásné Széchenyi szavaival zárta írását: „Tiszteld a múltat, hogy élhesd a jelent és munkálkodj a jövőn.”

Borítóképünk: Egy fotó a múltból (további képek: www.lengyel.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában