visszatekintés

2021.05.19. 12:30

A tizenegyedik kötetét rendezi éppen sajtó alá

W. G.

Endreffyné Takács Mária Ozorán nőtt fel, s 12 éves volt, amikor a családja Simontornyára költözött. Mindkét település történetével sokat foglalkozott, tíz könyve jelent meg, melyek közül talán a legismertebb és leginformatívabb a Szülőfalunk Ozora című. A 350 oldalas kötet erőssége a gazdag fénykép-illusztráció.

Sokan ismerik Endreffynét annak köszönhetően is, hogy 1974-től, 36 éven keresztül, 2010-es nyugdíjba vonulásáig, a vármúzeum vezetőjeként dolgozott. Sok időt szánt a múltbeli és jelenkori értékmentésre egyaránt. Kulturális eseményeket, nyári színházi fesztiválokat szervezett, és rendezett 177 kiállítást, kortárs alkotók munkáiból. Az Illyés családdal való gyermekkori, személyes ismeretségnek köszönhetően őt kérték fel a költő irodalmi hagyatékának gondozására.

Endreffyné Takács Mária az egyik könyvével
Fotó: A szerző felvétele

Mindezekre a dolgokra visszatekintve készül a tizenegyedik kötete sajtó alá rendezésére. Helyet kap majd ebben a kiadványban a visszaemlékezések mellett számos régi fénykép, képeslap, és egy, még soha nem publikált térképvázlat is a Sió-szabályozásról, melyet maga a híres mérnök, Beszédes József rajzolt. Irányításával végezték az 1800-as évek elején, először a Sárvíz lecsapolását, majd a Sió medrének rendbetételét, mélyítését és a malombontásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában