programok

2021.06.15. 17:22

Fellendül a kulturális élet Szekszárdon

A szinte időtlen idők óta tartó bezártság után fellendül a kulturális élet Szekszárdon is. Erről beszélt kedden tartott sajtótájékoztatóján Berlinger Attila a Babits Kulturális Centrum, Ódor János a Wosinsky Mór Megyei Múzeum és Lotz Katalin, a Deutsche Bühne Ungarn a Magyarországi Német Színház igazgatója.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Szombaton nyílik a Művészetek Házában Baky Péter Munkácsy díjas festőművész, a Művészetek Háza korábbi igazgatójának kiállítása, vasárnap délután ötkor pedig a Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje kezdődik.

A Vármegyeháza udvarában kivetítőn már nézhetik az érdeklődők a foci EB meccseit, szombaton pedig ott nyílik a KultUdvar, ahol délelőtt kézműves foglalkozásokat rendeznek a gyerekek számára, a Csurgó zenekar pedig gyermek táncházat tart. Péntekenként kertmozi is lesz, júliusban ott ad koncertet Bereczki Zoltán, majd Szulák Andrea.

A Babits Mihály Kulturális Központban színi előadások lesznek, július végén rendezik meg a járvány miatt elmaradt Koncz koncertet, s a házban a nyár folyamán gyermektáborokat tartanak.

A Magyarországi Német Színház a Deutsche Bühne Ungarn társulat három előadást mutat be a KultUdvarban német nyelven, magyar felirattal, mondta Lotz Katalin, a DBU igazgatója. Keddenként, délelőtt tíz órától pedig a Zsebszínház gyerekdarabjait játsszák két nyelven, ezek az interaktív előadások a nyelvtanulást is segítik.

A pandémia utáni első országos rendezvénysorozat június 26-án a Múzeumok Éjszakája, mondta Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. Akkor a múzeum előtti téren ügyességi játékok lesznek, majd a múzeumban „Pendülnek nagy sok aranyforintok” címmel a Simontornyán fellelt 16. századi éremlelet kiállítását nyitják meg. Ezt követik előadások, félóránként pedig látvány túrák a pince múzeumban.

A Vármegyeházán két kiállítás, Sarkantyú Simon 100 címmel az 1921. május 27-én Pincehelyen született Munkácsy díjas festőművész és a Sarkantyú művészcsalád műveiből tárlat nyílik, majd az „És mi újság a Béla téren? című, amelyet a téren feltárásokat végzett Vizi Márta régész mutat be.

A Babits Mihály Emlékházban Hangzó kert, Szabó Klarissza Médea képzőművész kiállításának megnyitója lesz. A Mészöly Miklós Emlékházban pedig a Kossuth díjas író, drámaíró költő emlékét elevenítik fel a múzeumok éjszakáján.

Borítóképünkön Lotz Katalin, Berlinger Attila és Ódor János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában