hiánypótló program

2021.07.06. 17:30

A közösségépítést helyezik a fókuszba

Mintegy félezer Tolna megyei közművelődési szakember részesül a komplex művészeti és közösségi esemény élményeiből Lakiteleken és Kápolnásnyéken.

Brunner Mónika

Nemzeti Művelődési Intézet új, a magyar kormány 3,18 milliárd forintos beruházásával létesített székházának átadásán a Bács-Kiskun megyei Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. 20201003 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Forrás: MW

Fotó: Bús Csaba

A Nemzeti Művelődési Intézet idén is meghirdette a „Közösségépítő Kultúránk” előadó-művészeti eseménysorozatot, amelyet Lakiteleken június kilenctől július tizenharmadikáig, Kápolnásnyéken június huszonnyolcadika és július kilencedike között tartanak. A programsorozat élményeiben naponta négyszázhúsz–négyszázötven ember, összesen közel húszezer, a közösségépítő munka iránt elkötelezett szakember és érdeklődő osztozhat.

Megyénkből tizenhárom buszt indítanak Lakitelekre és négyet Kápolnásnyékre. Látogatókat visznek Bátaszékről, Tolnáról, Aparhantról, Kakasdról, Györéről, Váraljáról, Medináról, Kölesdről, Szedresről, Iregszemcséről, Bátáról, Regölyről, Gyönkről, Pusztahencséről, Györkönyről, Tengelicről, Bátáról, Decsről, Őcsényről és Sárpilisről, valamint negyvenkilenc településről közművelődési szakembereket.

– Ismert csoportok mennek Lakitelekre, Kápolnásnyékre. A csoport tagjai között vannak egyesületi tagok, polgármesterek, népfőiskolák képviselői, civilek. Fontosnak tartjuk, hogy Tolna megye településeinek lakói megismerjék a közművelődéssel kapcsolatos tevékenységeket, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népfőiskola Alapítvány és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola tevékenységét és központját. Szeretnénk, ha mindannyian sajátjuknak éreznék a közösségépítést – mondta lapunknak Kuti Imréné, a Nemzeti Művelődési Intézet Tolna Megyei Igazgatóságának igazgatója.

Kuti Imréné igazgató a múlt évi Komatál – Nagyanyáink öröksége programon
Fotó: Makovics Kornél / MW-archívum

A programsorozatra jelentkezők többek között olyan előadásokat tekinthetnek meg, mint a Nemzeti Táncegyüttes lendületes és sokszínű produkciója, a „Kárpátok visszhangja”, a Békéscsabai Jókai Színház „Hajnalban, délben, este” című olasz vígjátéka vagy a Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház által színpadra vitt „Tizennyolc” című darab, amely az első világháború utolsó hónapjainak eseményeit dolgozza fel.

Hiánypótló programsorozat

Mint arra a szervező, a Nemzeti Művelődési Intézet közleményében felhívta a figyelmet: az elmúlt év érdeklődésére és társadalmi támogatottságára építettek. Az eseménysorozat megvalósításában a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola és a Népfőiskola Alapítvány vesz részt. A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma Lázár Ervin Programja. Az előadások kiválasztásában a Déryné Program nyújt számukra szakmai segítséget.

A másfél hónapon át tartó programjaik szervezésekor nagy hangsúlyt helyeztek az egészségbiztonságra, ezért az előadások után a résztvevők kisebb csoportokban járják be a Hungarikum Ligetet, a Nemzeti Művelődési Intézet új székházát, illetve a kápolnásnyéki kulturális helyszíneket. A kézfertőtlenítési lehetőség biztosítására és a megfelelő távolságtartásra mindenhol figyelmet fordítanak a szervezők.

Borítóképünk: A program helyszíne, a Nemzeti Művelődési Intézet új székháza Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában