Népdalos találkozó

2021.07.06. 07:00

Nyolcvan éve hagyták el Bukovinát a székelyek

Rég nem látott barátok köszöntötték egymást szombaton a nagymányoki sportcsarnok mögötti rendezvénytéren tartott népdalos találkozón.

Vizin B.

Az összejövetel apropóját a helyi székely kör népdalcsoportjának ötéves jubileuma adta. A kerek évforduló megünneplése eredetileg tavaly lett volna, azonban a járvány – mint oly’ sok mindent – ezt a tervet is felülírta. Azonban az elmúlt hétvégén már semmi sem akadályozta a jó hangulatú rendezvény megtartását, amelynek kezdetén Potápi Árpád János köszöntötte a jelenlévőket.

– A bukovinai székelység nyolcvan évvel ezelőtt hagyta el Bukovinát – emlékeztetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője. – Az idei évben zajló, a szombatihoz hasonló eseményeken, programokon lehetőségünk nyílik erről is megemlékezni.

– Fontos, hogy ne csak a múltban tudjunk beszélni erről a népcsoportról, hanem a jelenben és a jövőben is. Ezért minél erősebb identitást kell átadnunk a gyermekeinknek és azoknak a nemzedékeknek, akik utánunk következnek. Erre teremtett jó alkalmat a Nagymányoki Székely Kör ötéves jubileuma alkalmából szervezett kórustalálkozó is. Örülök, hogy sokan csatlakoztak a programhoz a környező településekről is, köszönöm a meghívást, jó volt részesévé válni a szeretetteljes találkozónak – mondta az ország­gyűlési képviselő.

Mint az a program során elhangzott, 2015-ben alakult meg a Nagymányoki Székely Kör – és ezzel párhuzamosan az énekcsoport is létrejött. A kezdetek idején csak férfiak alkották a kórust, majd a hölgyek is kedvet kaptak és csatlakoztak. Jakab Éva személyében kiváló tanárra, segítőre leltek. A lelkesedésük mellé aztán eredmények, fellépések is társultak az évek előrehaladtával.

– Az egyesület és a népdalkör létrejöttének is az volt a legfőbb célja, hogy ápoljuk, tovább éltessük a bukovinai székely hagyományokat, gazdag kulturális értékeinket – erősítette meg Domokos József, a civil szervezet elnöke, aki megköszönte valamennyi résztvevő, baráti csoport jelenlétét a szombati találkozón.

Borítóképünk: Csibi Krisztinát, a Magyarság Háza igazgatóját köszöntötte a rendezvényen Domokos József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában