rendhagyó kiállítás

2021.08.11. 14:00

Pauli Anna évekkel előzte meg a vezető dizájncégeket ötletével

Rendhagyó kiállítás látható ebben a hónapban Szekszárdon, a Babits Kulturális Központ Bakta Galériájában.

Szepesi László

Fotó: Makovics Kornél

Rendhagyó, mert a megnyitón nem volt ünnepi méltatás, zene, hanem rendezője leült a művésszel beszélgetni, és folyt a szó majd egy órán át. A közönség csöndben, érdeklődve hallgatta őket, Pauli Anna Munkácsy-díjas textilművészt, aki Tolnán született, és a kiállítás Tolnán lakó szervezőjét, Rühl Gizellát a TolnaArt, a Tolna Megyei Művészeti Oldalak gazdáját, egyben szervezőjét a Művésztanárok Tolnában sorozatnak, amelynek öt év alatt ez a nyolcadik tárlata.

Rendhagyó még azért is ez a kiállítás, mert bár vannak textilképek, a látott textíliák nagyobbik része nem úgy egyedi alkotás, mint a festmények, szobrok, hanem mintegy prototípusa, terve a később szinte ipari mennyiségben készülő kárpitoknak, függönyöknek. Pauli Anna textilművész. Színes textilekkel különféle formákat tervezett, így lettek pompás kárpitok, bútorszövetek, egyiket-másikat a kereskedelemben is lehetett kapni, de a legtöbb kastélyok, szállodák, kiállítótermek, különleges helyiségek bútorait, falait borította.

A művésznő még gyermekkorában kötött barátságot a textíliával. Édesanyja gyönyörű ruhákat készítő varrónő volt. Így természetes volt, hogy Pécsett, a Művészeti Gimnáziumban tanult tovább, s onnan a Magyar Iparművészeti Főiskolára ment tovább, ott szerzett diplomát.

Pályája azokban az években indult, amikor a textil már több lett, mint egyszerű ipari termék, már értékelték a megjelenést, a szépséget is. Az eleve kísérletező természetű Pauli Anna előbb gyapjúval foglalkozott, később a len lett a kedvence, majd évekkel megelőzve a világ vezető dizájncégeit, ő kezdte a hagyományos tex­tilt párosítani színes műanyagszálakkal. A tervező művész, bár eleinte nem akart pedagógus lenni, bő évtizeddel később mégis a textiltanszék szövött szakán tanár lett, s az újabb generáció tanítása vált legfontosabb feladatává. Tanszékvezető lett, egyetemi tanár, 2002-től pedig Széchenyi-ösztöndíjas professzor.

Alkotásai az évtizedek során világszerte sikert arattak. Szekszárdi tárlata most szeptember elejéig látható.

Borítóképen: Rühl Gizella (balról) és Pauli Anna beszélgettek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában