Móser Zoltán

2021.09.06. 14:00

Hazajött, hogy bemutassa négy új kötetét

A 75 éve Szekszárdon született Móser Zoltán könyvbemutatóján N. Horváth Béla irodalomtörténész faggatta a szerzőt.

Sz. L.

Fotó: Makovics Kornél

Móser Zoltán hazajött bemutatni négy új könyvét, mert 75 évvel ezelőtt itt született Szekszárdon, gyermekéveit Tevelen töltötte, Bonyhádon járt gimnáziumba. Aztán érettségi után felkerült Pestre az ELTE-re, ott lett magyar-történelem szakos tanár. Már egyetemista korában is fotózott. Itthon és külföldön több mint száz kiállítást, majdnem annyi fotóalbumot mondhat magáénak. Most viszont mint irodalmár, vagy talán mint irodalomtörténész jelentkezett.

A Tolna megyei Illyés Gyula Könyvtárban négy nemrég megjelent könyve állt az asztalon, s könyvbemutatóján N. Horváth Béla irodalomtörténész faggatta őt. Móser elmondta, a fotózást akkor hagyta abba, amikor bejött a digitális korszak. Már a színes fényképezéssel sem barátkozott meg, s vallja, a hagyományos módon, fekete-fehér fényérzékeny filmre készített fotók össze sem hasonlíthatók a digitális alkotásokkal.

Tanított a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán fotótechnikát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen fotóelméletet, esztétikát, Kolozsváron, a Sapientia Egyetemen vendégtanár volt a film és média szakon, de az új technika számára idegen maradt. Ezért bő tíz éve letette a fényképezőgépet, s mivel korábban is főleg írók, költők, irodalmárok portréit fotózta, írásaikat olvasva, mondataik titkát kutatva tollat fogott.

Most, a 92. könyvhét alkalmából bemutatott könyvei közül háromnak címe: Olvasatok. A címlapok is hasonlók, csak a sorszám változik. Régi, nagyon régi és mostani írók, költők műveit boncolgatva, mintegy vezeti az olvasót. Mert meggyőződése, elsősorban nem az írásokkal van baj, hanem az olvasókkal. A fiatalokat ismeri igazán, hiszen majd három évtizeden át a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola kollégiumában dolgozott, s látta, hogy a diákok nem szeretnek olvasni. Főleg kötelező olvasmányokat és hosszú regényeket.

A betű éhségét kellene beléjük plántálni, hogy a betűk, szavak, mondatok varázsát megismerjék. Ez a három kötet nem tankönyv, nem szöveg­gyűjtemény, hanem egy utazás, amellyel eljuthat olvasója Balassitól, Mészölyig. A diákoknak, szülőknek és magyar tanároknak is írt könyvek talán megszerettetik az olvasást, megsejtetik a pontosan leírt gondolatok varázsát.

Boítóképünk: Móser Zoltán a megyei könyvtárban négy kötetével

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában