premier

2021.10.05. 20:33

Torzonborz is, rabló is, mégis élmény a látvány

Szerdán 11.00 órától premierre várja a közönséget a DBU. A színház a Der Räuber Hotzenplotz (Torzonborz, a rabló) című mesedarabot mutatja be.

Szeri Árpád

Ami a magyar gyermekeknek Lázár Ervin vagy Csukás István, az a német nebulóknak Otfried Preussler. A gyerekek fél évszázada a Torzonborz mesesorozatán nőnek fel – írta Szemere Katalin újságíró-szerkesztő egyik cikkében. Hazánkban sem ismeretlen az 1923-ban született és 2013-ban elhunyt, Hans-Christian Andersen-díjas auktor.

Művei közül az Egy kicsi szellem kalandjai című meséje 1984 júliusában folytatásokban hangzott el a Kossuth rádióban. Könyv alakban magyarul 1985-ben jelent meg a Krabat a Fekete Malomban című műve, a Torzonborz, a rabló sorozata viszont jókora késéssel, 2013-ban érkezett meg a magyar gyerekhez. Klasszikus és ikonikus szerzőtől merít tehát a Szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn a Der Räuber Hotzenplotz (Torzonborz, a rabló) színrevitelével. A bemutató szerdán 11 órakor lesz.

Íme, a történet néhány mondatban. Nagymama születésnapja alkalmából gyönyörű, szép új kávédarálót kap a két csibész unokájától, Kasperl-től és Seppel-től. Öröme határtalan, de amíg unokái kezet mosnak a házban, Torzonborz, a rabló, ellopja az értékes ajándékot. Kasperl és Seppel mindenre elszántan indulnak útnak, hogy visszaszerezzék a kávédarálót, a gonosz rablót pedig az őrmester kezére juttassák. Útjuk során egyik izgalmas kalandból a másikba csöppennek.

Kasperl szerepét Melissa Hermann alakítja, Seppelt Dustin Leitol, Torzonborz, a rabló alakját Boglári Tamás formálja meg, rajtuk kívül több szerepben is látható még Paula Donner és Sipos Eszter.A darabot Britta Kristina Schreiber rendezte.

A csodálatos jelmezek és a szó szerint varázslatos díszletek Ute Lindenbeck képzelőerejét dicsérik. A szórakoztató és vidám mese ötéves kortól ajánlott, de mint azt Lotz Katalin igazgató elmondta, olyan előadásról van szó, mely a felnőttek számára is szórakoztató, vagyis kiváló családi program, mely élményt ad minden korosztály számára.

Éppen ezért szombati napokon és az őszi szünetben is műsorra tűzik, hogy lehetőséget biztosítsanak a családok számára, hét közben pedig az oktatási intézmények csoportjait várják. Az előadást egész évadban játsszák, október hónapban 7-én, 8-án, 13-án, 15-én, 16-án és 26-án tekinthető meg.

Borítóképünkön: Torzonborz (középen) történetein német gyerekek generációi nőttek fel. A címszerepet Boglári Tamás alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában