Szekszárd

2021.11.15. 07:00

Élő a Baka-irodalom, ezt bizonyították versszerető szavalók

„Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából” címmel tartották meg a Baka István vers-, énekelt vers- és prózamondó találkozót és versenyt a hétvégén. A Baka István Alapítvány középiskolás és felnőtt kategóriában hirdette meg találkozóját a Művészetek Házában.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Baka István, József Attila-díjas költő, műfordító 1995-ben hunyt el. A múlt évben a Covid-járvány „elsöpörte” a róla elnevezett versenyt, az idén azonban húsz fő feletti mezőny jelentkezett, középiskolások, felnőttek, zenés előadók. Orbán György, a Baka István Alapítvány elnöke lapunknak elmondta, a költő halála óta kétévente rendezik a versenyt, a kuratórium három éve van Szekszárdon.

A nevezés feltételei között szerepelt, hogy a versenyre nem hivatásos, középiskolás és felnőtt vers- és prózamondók jelentkezhetnek, akik betöltötték tizennegyedik életévüket, és befejezték általános iskolai tanulmányaikat. Egy intézményből maximum három versenyző nevezhetett. Három olyan mű megtanulását várták tőlük, amelyekkel nem szerepeltek még iskolán kívüli nyilvánosság előtt: egy költeményt vagy prózát az egyetemes magyar irodalomból, egy Baka István-művet, egy Baka István által magyarra fordított alkotást. Egy-egy mű előadása nem haladhatta meg a három percet.

– A verseny legfontosabb célja a Baka-irodalom élővé tétele. Meggyőződésem, hogy Baka szövegei a ma és reményeink szerint a jövő emberéhez is szólnak. Baka István sok művében artikulálódik a szekszárdi ember hangja, ugyanakkor közlése mindig általános érvényű, még akkor is, ha egy adott korszakból szólal meg – mondta lapunknak Orbán György alapítványi elnök.

Az énekelt vers kategóriában megosztott első helyezéssel a Csobogó és a Vendéghang együttesek nyertek. Felnőtt kategóriában az első helyezett a körmendi Rajner Ágota, a második a bükkszentkereszti Lovass Adél lett, a harmadik helyen pedig a budapesti Varga Ilona végzett.

Középiskolás kategóriában az első helyet a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban tanuló Főglein Liza Kató, a másodikon megosztva a ceglédi Sárik Dániel és a garaysta Pfaff Violetta érte el, a harmadik helyezett a szintén a szekszárdi gimnáziumba járó Szalai Bálint. Tizenkét különdíjat is kiosztottak. Orbán György alapítványi elnök lapunknak a nyertesek közül kiemelte Főglein Liza Katót, akit a versenyzőtársai szavaztak meg a legjobbnak.

Vasárnap, a mesterkurzuson mindenki számára lehetőség nyílt a zsűritagok által vezetett elmélyült műhelymunkára, ismét kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre és jó kapcsolatok kialakítására egymással, az alapítvánnyal és Baka Zsuzsannával, Baka István testvérével. A versenyzők beszélgetésekbe, gyakorlatokba ágyazott munkát végeztek a zsűri tagjaival, Fábián Péter író-rendezővel, Zalán Tibor költő-íróval, valamint Orbán György alapítványi elnökkel.

Borítóképünk: Az énekelt vers kategóriában megosztott első helyezést osztott ki a zsűri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában