kultúra

2021.11.16. 14:00

Fábián Péter: a jó vers mélyre hat

Szombaton zajlott a városban a Baka István versmondó verseny, amelyre a Kárpát-medence sok tájáról érkeztek a résztvevők, vasárnap pedig a Művészetek Házában mesterkurzussal folytatódott a vers ünnepe. Itt kérdeztük a szintén Szekszárdon született Junior Príma-díjas színész-rendező-dramaturgot, Fábián Pétert, milyen helye, szerepe van napjainkban a versnek az emberek körében.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

– Az nagyszerű dolog, hogy mondanak verset. Ide nyilván azok jöttek el, akik szeretik azt, de jó volt látni ebben a másfél napban is, hogy az újabb generáció tagjai, a mai fiatalok is kezükbe veszik a versesköteteket. Hogy elegen vannak-e? Bennem mindig él a vágy, jó lenne, ha többen lennének, de mégis örülök, hogy ebben a mai médiazajban vannak, akik olvassák és mondják is a verseket.

– Szerintem nem változott az idők során a vers funkciója. Amióta csak van, mindig az volt és ma is az a szerepe, hogy intellektuális, szellemi, érzelmi tartalommal fűszerezze az életünket, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes. Ezt gondolom egyébként minden művészeti ágról, de ezek között a vers az egyik, amely legsűrűbben, legmarkánsabban tud gondolatot, érzést közvetíteni.

– Amúgy elmondhatjuk, hogy sokfunkciós napjainkban a költészet – tette hozzá Fábián Péter. – Sok mozaikból áll, mint a világ, amelyben élünk, s a versek ezt is tükrözik. Ha visszatekintünk a romantika világára, az sokkal egységesebb volt, ma ahány költő, annyiféle világa van a versnek. Van benne öncélúság, politika, sok a kísérlet, s ez összességében így is nagyon izgalmas. Gyakran olyan intimitást ad az életünknek, mély, igaz gondolatokat, mikor az ember emberi hangot hall, ami hiánycikk manapság. Mert manapság sajnos sok felszínes tartalommal találkozunk, amivel könnyen akarnak gyors hatást elérni, s ez megtévesztő tud lenni, viszont a vers – a jó vers – betölti feladatát, és mélyre hat.

Mint Fábián Péter elmondta, ez is oka volt annak, hogy színész lett. Már a Garay általános iskolában is verset, prózát, mesét mondott meg olvasott, s ezek az olvasmánybeli és előadói élmények késztették arra, hogy ennek szentelje az egész életét. – Persze ebben szerepe volt a tanáraimnak is. Báló Mariannak meg a gimnáziumban Heilmann tanár úrnak is köszönhetem, hogy beszippantott ez a világ.

– Ma is versek között él?

– Sajnos, kevesebb időm van verset olvasni, a mondásáról is leszoktam, de ha kinyitok egy-egy kötetet, mindig rácsodálkozom, mennyire elfecsérelem az időt, s erre, vagyis a versekre nem jut elég.

A jó vers betölti feladatát, és mélyre hat

Baka István városában hat a hely szelleme, és a mai fiatalok is bele tudnak szeretni a versekbe.

– Nagyon üdítő és inspiráló volt ezen a versenyen verseket hallgatni. És úgy éreztem, hogy már az is nagyszerű, hogy a járvány meg a kultúra helyzete miatt is nehéz időben így összegyűltünk, és ez az ünnep megtörténhetett. Egy újabb késztetést jelent, hogy tessék kézbe venni a verseskötetet. A versenyen kötelező volt egy Baka-vers, és most azt tapasztaltam, hogy Baka-rajongókkal találkozom, és ha visszatekintek saját életembe, magamtól talán én sem jöttem volna rá, hogy van egy Baka István nevű költő. Nekem is egy versmondó versenyen jött el a ráismerés pillanata, hogy van ő, aki nem akárki. Ezért gondolom, hogy az ilyen versenyeknek is a legfontosabb hozadéka a megismerkedés egy-egy költővel, s örömmel látom, hogy verseikbe bele tudnak szeretni a mai fiatalok is.

A verseny zsűrije hallhatja a versmondók produkcióit. Az asztalnál balra Fábián Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában