Dargay Lajos tárlata

2021.12.06. 07:00

Egy igazán különleges kiállítás egy különleges alkotótól

Különleges kiállítás nyílt a napokban Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának Universitas Galériájában.

Szepesi László

Forrás: MW

Fotó: Kiss Albert

A rajzok és képek mellett fények, hangok, mozgó szobrok szinte elvarázsolták a nézőket a megnyitón. A három éve elhunyt Dargay Lajos képzőművésznek, szobrásznak, tanárnak, a magyar kinetikus-kibernetikus szobrászat megalapítójának sok nagyszerű alkotása látható vízkeresztig a tárlaton.

A kiállítás előzménye, hogy még áprilisban Kriston Vízi Józsefnek, aki korábban a dombóvári múzeumot igazgatta, és Szécsi Gábornak, a PTE dékánjának inspirálására a művész felesége, lánya és fia alapítványt hozott létre, hogy nyilvánosságot biztosítson a szobrászművész tárgyi és szellemi hagyatékának.

Dargay Lajos Sárospatakon, Egerben, Párizsban és Kalocsán tanított, alkotott. Senkiéhez sem hasonlító munkái, szobrok és képek mintegy mérnöki remekek, bennük, rajtuk a mozgás, a fények, a hangok vizuális élményt nyújtanak. Ezt ismertebbé tenni, erre hivatott az alapítvány.

Az egyetem szekszárdi campusán, a kiállítás megnyitásakor Kriston Vízi József, a Dargay alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, ez az első alkalom, hogy a művész halála után, kalocsai műterméből elhozták tárlatra az alkotásokat.

Dr. Dargay Eszter belügyminisztériumi államtitkár helyettes arról beszélt, édesapja halála után édesanyjával és öccsével sokat gondolkodtak, hogyan tudnák megtartani és közkinccsé tenni ezt a hagyatékot. Most örömmel látják, hogy édesapja művészetét szerető, értő emberek milyen gondoskodással vigyázzák, értékelik ezeket az alkotásokat.

Szécsi Gábor Kassák Lajost idézve kezdte megnyitóját. A költő úgy fogalmazott, a mi korunk a konstruktivisták kora, amikor a megalkotott műben a tudomány, a technika a művészettel egy ponton érintkezik, így teremti meg a harmóniát. Ennek volt úttörője, tanítója Dargay Lajos. Életműve, amelynek vannak emblematikus alkotásai és kevésbé ismert darabjai is, egy csodálatos, teljes harmonikus egységet alkotnak.

Öt évvel ezelőtt, Budapesten volt Dargay alkotásainak ezelőtti utolsó kiállítása. Azt a szobrász munkáját sok évtizede nyomon követő Wehner Tibor író, esztéta, művészettörténész nyitotta meg. A szekszárdi tárlaton méltatta a hazai, majd franciaországi műhelyekben tanult, s tanító művész életútját, melynek során írásaiban is a politikai szólamok és a romantikus kávéházi forradalmárok frázisai helyett tényeket és tárgyakat állított elénk.

Dargay a múlt század hetvenes éveiben lépett fel korszerű szemléletű, progressziót képviselő szobrászként, amikor a művészet hivatalos fórumain az absztrakt művészetet még reakciósnak, dekadensnek tartották. Ő hagyományos szobrászat helyett új utakon indult, s alkotásai a mozgást, a fényt és hangot, az időben lezajló történést mutatta. Életművének egy kicsiny, de az egészet tükröző részét mutatja be Szekszárdon a Pécsi Tudományegyetem Universitas Galériájának idei záró kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában