Tamási

2021.12.08. 13:15

Őrzi az értéket, a hagyományt a nemzetiségi önkormányzat

A Tamási Német Nemzetiségi Önkormányzat munkája idén csupán júniusban indulhatott el a pandémia miatt. Nagy szívfájdalmukra elmaradt februárban az egyik nagy rendezvényük, a svábbál. Ahogy kinyíltak a lehetőségek, júniusban már elkezdték szervezni a nyári kirándulásukat.

Henkei Sándorné (balról) és Gutheil Magdolna a Tungi Fesztiválon (Beküldött kép)

A közös időtöltés, programok, események továbbra is hangsúlyos, fontos szerepet töltenek be a Tamási Német Nemzetiségi Önkormányzat életében. Gutheil Magdolna képviselő ismertette, hogy az idei évben július huszadikán látogatták meg a Baranya megyei sváb Hollókőt, Fekedet.

Megtekintették a tájházat, ahol a svábság használati eszközeivel, a bútorokkal, az öltözetekkel ismerkedtek, és a hagyományokba, az ott élők életmódjába kaphattak betekintést.

Sokukban felelevenedtek a rég elfelejtett élmények, emlékek, erről még a buszon hazafelé is beszélgettek. A tájházlátogatás után megtekintették a falut, ami egy igazi gyöngyszem, szinte minden házat felújítottak az eredeti sváb építkezési hagyomány szerint.

A szeptemberi Tungi Fesztivál a tamásiak másik nagy rendezvénye, ami nem csak a sváb közösséghez tartozóknak szól, hanem a város minden lakójához. Gutheil Magdolna elmondta, szeretnék bemutatni ezt az értéket, a nemzetiségük hagyományait. Ebben az évben meghívták a Tolna megyei sváb települések önkormányzatának képviselőit is. Hagyományosan a város központjában elhelyezkedő Túrmezei Erzsébet téren tartották meg ezt a szabadtéri rendezvényt.

A délután első részében egy színes kulturális összeállítást láthattak az eseményre látogatók. Fellépett a Tamási Aranyerdő Óvoda Méhecske nemzetiségi csoportja, a Würtz Ádám Általános Iskola Schneeglöckchen nemzetiségi tánccsoportja, a Tamási Blumenkranz nemzetiségi kórus, a Bátaszéki Heimat Német Nemzetiségi tánccsoport, a Véméndi Német Nemzetiségi Férfikar Bonyhádi Kränzlein tánccsoport. Both Béláné Évike pári sváb népdalokat adott elő, harmonikán kísérte Takács Magdolna harmonikaművész. A rendezvényt jó hangulatú utcai svábbállal zárták, a zenét a Városlődi Johann’s Kapelle szolgáltatta.

Gutheil Magdolna azt is elmondta, alapfeladatuk a sváb kultúra felelevenítése, ápolása, továbbadása az utókornak. Fontos számukra a kapcsolattartás az óvoda nemzetiségi csoportjaival és az általános iskola nemzetiségi osztályaival.

Szeretnék bevonni őket rendezvényeikbe, fellépési lehetőséget biztosítani számukra. – Idén szeretnénk még a karácsony előtti időszakban egy teadélutánt megrendezni, ahol az óvodások és a nemzetiségi asszonykórus előadását hallgathatjuk meg, s egy pohár tea vagy kávé mellett megbeszélhetjük az év eseményeit.

Hosszabb távú célunk, hogy minél több embert elérjünk, aki hivatalosan is német nemzetiségűnek vallja magát – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában