Könyvbemutató

2021.12.15. 09:30

Szép kötet született a gábor-romák életéről

Az elmúlt héten mutatták be a Cigánylélek című könyvet a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának előadótermében.

B. M.

Sztojka Kalapos Zoltán (balra), Bahget Iskander, Szécsi Gábor és Borzák Tibor (Fotó: Makovics K.)

Dr. Szécsi Gábor dékán köszöntő beszédében elmondta, a kötet unikum a maga műfajában. A gábor-romák életéről szól, akik erdélyi településeken élnek, és elhatárolják magukat a többi roma csoporttól. A kötet egyfelől portrékötet, monográfia, ugyanakkor interjúkötet is. A gábor-romák őrzik nyelvüket, kultúrájukat, sajátos életvilágukat. Egy erőteljesen, zártan fejlődő közösség. 

A kötetet Borzák Tibor író, újságíró írta, aki a december 6-i bemutatón elmondta, bizalmi dolog, hogy a gábor-romák beengedték a saját világukba, örül, hogy ez a bizalom megadatott a számára. A könyvben található fényképeket Bahget Iskander fotóművész jegyzi, aki hangsúlyozta, kimondottan emberi fotókat készített. 

A könyv főszereplője Sztojka Kalapos Zoltán, aki elmondása szerint színes, egyszerű, életvidám életet él. Amikor leégett a házuk, és szinte lakhatatlanná vált, esküt tett: ha sikerül rendbe hozni, a Szűzanyának oltárt épít. Teljesítette esküjét. „Minden cigány fő nagy álma Jeruzsálem, ahol Jézus született. Szeretik a cigányok a vagyont, a jó életet, de tudjuk, ha elköltözünk, mindent itt hagyunk” – mondta a könyvbemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában