szavalóverseny és koszorúzás

2021.12.01. 15:40

Vörösmarty Mihályról emlékeztek meg Bonyhádon

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornél

Harmadik alkalommal szervezték meg a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ névadójának emléknapját. A már hagyományossá vált eseményt a magyar költő, író születésnapjának 221. évfordulóján tartották meg. Sajnos tavaly a rendezvény elmaradt a járványhelyzetre való tekintettel, azonban idén újraindulhatott a hatályos jogszabályok betartásával. Az emléknap szavalóversennyel indult, melyen tizennégy tanuló vett részt Tolna megye különböző iskoláiból.

Két korcsoport indult a versenyen. Az első korcsoport (általános iskolások) résztvevői egy Vörösmarty verset, és egy szabadon választott verset adhattak elő, míg a második korcsoport (középiskolások) szavalói egy általuk választott Vörösmarty verssel, valamint egy Illyés Gyula verssel készültek fel a megmérettetésre.

– Intézményünk névadója mellett arról az Illyés Gyuláról is megemlékeztünk, aki két évig a bonyhádi gimnázium tanulója volt. A középiskolás korosztály a Vörösmarty versek mellett Illyés-költeményeket szavalt, illetve a rendezvényt a költő életútját bemutató minikiállítás is színesítette. Köszönjük a diákoknak és a felkészítő tanároknak, hogy a vírushelyzet ellenére is ilyen szép számban részt vettek a rendezvényen – mondta el Lukács József a művelődési központ igazgatóhelyettese, a program szervezője.

Fotó: Makovics Kornél

A szavalóverseny eredményhirdetése előtt Gábor Zsolt múzeumpedagógus tartott előadást „Akikre büszkék vagyunk: Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula Bonyhádon” címmel. Háromtagú zsűri bírálta a versmondók előadását. Turek Miklós színész értékelte a versenyzőket, Lenczné Vrbovszki Judit a zsűri elnöke és Vizin Balázs zsűritag adta át a díjakat a korcsoportok legjobb szavalóinak. Az első korcsoportban induló Bakó Levente, a Györei Templom Általános Iskola tanulója lett első helyezett Vörösmarty Mihály: Petike és Géczi Szilvia: Én nem vagyok című versével. A második korcsoport első helyezettje Főglein Liza Kató, a Garay János Gimnázium diákja lett, aki Vörösmarty Mihály: Ábránd és Illyés Gyula: Szekszárd felé című költeményeket adta elő.

A rendezvényt a művelődési központ előtti téren található Vörösmarty-mellszobor előtt zárták koszorúzással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában